Đerdapskom klisurom do Kladova

Đerdapska klisuro ti stojiš postojano i svedočiš vekovima o međunarodnom putu Dunava. Želeli smo da osetimo draž najdužeg evropskog kanjona, vidimo ga iz jednog drugog ugla i predstavimo vam još jedno nezaboravno vikend putovanje.

Putevima Srbije stigli smo na mesto gde je reka Dunav najšira i nekako poput estuara, imali smo utisak kao da smo se spustili u neki manji morski zaliv. Zastali smo na kratko na putu 34 Cara Dušana gde se prostire panoramski pogled na ceo predeo koji pleni svojom prirodnom lepotom.  Na obalama koje se izdižu iznad reke u daljini, vide se vetrenjače. Pored toga u daljini vidimo uski prolaz u klisuru, ali i tvrđavu koja se nazire. Nastavljamo putem i prolazimo Golubački grad.

Golubac je građen lepezasto i sastoji se od tri dela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada (sa citadelom). Čini ga ukupno 10 (9+1) kula i dve velike kolske kapije. Ispred grada se nalazi prednji zid koji čini spoljni zid šanca, koji je verovatno bio napunjen vodom jer je povezan sa Dunavom. – Nacionalna Geografija (foto MojVikend.rs)

Prolaskom pored Golubačke tvrđave, ulazi se u područje Nacionalnog parka Đerdap, poznatiji i kao Gvozdena kapija. Ovde se plovi kroz najdužu i najdublju evropsku klisuru gde je Dunav po mišljenju mnogih i najlepši. Područje jedinstvene flore i faune svedoči o ostacima jednog od najstarijih naselja u Evropi. Prolazak pored Donjeg Milanovca, zatim kroz Veliki i Mali Kazan. Zastali smo na jedno stajalište – vidikovac sa kojeg se gleda na statue poslednjeg dačanskog kralja Decebala. U tom pravcu ka Rumuskom delu videli smo i manastir Mrakonia.

Ko ima dvogled može sagledati čitav krajolik na dlanu. Zatim sa tog mesta gde smo napravili kraću pauzu prošli smo pored mesta gde je rimski car Trajan utisnuo svoj neizbrisiv trag u steni, poznato kao Trajanova tabla. Pored puta se nalaze uređena stajališta, sa info tablama, kamp klupicama i montažnim toaletima. Naš predlog je uvesti i stone dvoglede za one koji žele oko sokolovo. Nastavili smo dalje i prošli kroz mesto koje se zove Tekija. Put se nastavio pored HE Đerdap sve do Kladova gde je i bilo naše odredište.

Arheološki muzej Đerdapa u Kladovu (foto MojVikend.rs)

Kladovo kao gradić na obali Dunava, preko puta Rumunskog grada Severin, nudi sasvim novo iskustvo i jedinstvenu lepotu prirode. Samo ime mesta potiče od staroslovenskih termina reči kladati – preterivati, stavljati, pa i skladištiti. U mestu živi oko 9000 stanovnika, turizam spada u perspektivne kladovske privredne grane. Najstariji podatak o turističkom boravku u Kladovu odnosi se na na posetu knjeginje Olivere, kćeri kneza Lazara Hrebeljanovića, od 1403. Hans Kristijan Andersen kao kladovski gost krajem treće decenije 19. veka ostavio je vanredno lep opis Đerdapa. Iz novijeg doba značajne su posete Ive Andrića, iz kojih je nekoliko detalja uneto i u njegove pripovetke. Od političara vrhunskog kalibra, najviše puta je u Kladovu boravio Josip Broz Tito.

Pogled na Kladovo iz marine (foto Stefan Koncept Međunarodni)

Danas je turistička ponuda bazirana na poslovanju dva poznata hotela, izuzetnim prirodnim lepotama i izdašnom kulturnom blagu. U blizini su ostaci Trajanovog mosta, a takoreći deo Kladova je tvrđava Fetislam. Mi smo se smestili u hotel “Aquastar Danube” koji se nalazi odmah uz reku.

Hotel “Aquastar Danube” sa svojih 60 soba koje imaju panoramski pogled na Dunav ili predivnu gradsku plažu, ulepšaće Vaš odmor i poslovni ugođaj. To vam prenosimo iz iskustva jer smo bili smešteni u jednom od DELUXE apartmana sa pogledom na plažu. Hotel nudi i različite mogućnosti pored smeštaja tu se nalazi i restoran Imperator, čije osoblje i ambijent pružaju poseban doživljaj. Imali smo priliku da probamo neke od specijaliteta restorana, a upravo tu se služi kako nacionalni tako i internacionalni program. Poseban osvrt kuhinje restorana je na specijalitetima od sveže ribe, a užitak upotpunjuje ponuda izuzetno kvalitetnih vina iz okoline Kladova. Saznali smo da je i samo mesto poznato po kavijaru.

Pogled na plažu Kladova sa terase Hotela “Aquastar Danube” (foto HotelKladovo.rs )

Odmah pored šetališta nalazi se Pleasure Point bar. Uz veliki izbor koktela možete uživati uz pogled na reku i gradsku plažu, jer su ovde zalasci Sunca nešto posebno. Iako hotel ima zatvoreni bazen sa temperaturom vode od 27 stepeni, opcija je i spoljni bazen koji je nešto manji. Kvalitet ponude upotpunjuje uređena gradska plaža. Voda je posebno čista, a plaža šljunkovita. Ko želi moguće je pored kupanja koristiti i druge vidove aktivnog odmora kao što su: odbojka na pesku, vožnja skutera, jedrenje, skijanje na vodi, surfing, padling, kanuing…Tu je i Welness & Spa centar hotela “Aquastar Danube” sa programom za sve ljubitelje mirnije i opuštajuće zone odmora na raspolaganju su: saune, jacuzzi za 8 osoba, masažeri, tursko kupatilo, relax soba, fitnes centar i još mnogo toga. Takođe, gostima su na raspolaganju i usluga masaže i frizerskog salona.

Hotel “Aquastar Danube” nas je sa svojom uslugom, kompletnim ambijentom i turističkom ponudom ukratko rečeno oduševio. Preporučujemo da pogledate neke od njihovih aktuelnih ponuda kao što su: Krstarenje Dunavom kroz istoriju, Spa vikend i Odmor na Dunavu

U Kladovu sve je nekako usklađeno, sređeno i čisto. Najpre smo prošetali kejom i otišli do centralnog dela mesta – gde je Crkva Sv. Đorđa. Kupola Crkve se vidi sa svih strana i daje dušu celom gradskom naselju. Preko puta gde je veoma lep mini park nalazi se i Arheološki muzej Đerdapa. Nismo odoleli da prošetamo glavnim šetalištem koje nas je privuklo svojom starom kaldrmom i svetiljkama kao iz filmova. Tu je sve nekako živo i narod sedi u baštama kafića od onih modernijih do etno kafana, restorana nacionalne kuhinje. Popili smo kafu i osetili meštanski merak.  Nastavili smo dalje do sata ispred zgrade Opštine Kladovo i onda se uputili ka Kladovskim jezerima. Prelepo za oko i šetnju, a između jezera i Marine Kladova nalazi se sređen gradski park koji je pogodan za sve uzraste. Posebno ističemo da je park idealan za porodice sa decom, jer je opremljen igralištem i spravama za trening na otvorenom. Sve u skladu i prijatno.

Kladovo
« од 14 »

Drugog dana smo rešili da posetimo Fetislam, srednjevekovno utvrđenje ili tvrđava koja je predstavljala u ondašnje vreme i stratešku poziciju Osmanlija na samoj obali Dunava. Ovaj nekadašnji, tkz. Kladovski grad je imao znatno širu površinu od same tvrđave tako da smo ušli na jednu od kamenih kapija koja se nalazi nedaleko od marine. Starim stazama od cigle stiže se do tvrđave, gde postoji info tabla. Pored tvrđave naš izbor za obilazak bio je i Zoo vrt Kladova. Lepo sređena staništa za životinje, a deo za posetioce odiše etno stilom. Povratkom u hotel u popodnevnim časovima smo odlučili da uživamo u sadržajima, ali i u večeri jer smo se lepo proveli u muzičkoj zabavi koju je priredio hotelski restoran za sve goste.

Zalazak Sunca – Marina u Kladovu

Otišli smo iz Kladova puni utisaka za tako kratko vreme boravka, a sa zadovoljsvom prepručujemo navedene programe Hotela “Aquastar Danube” koji je bio naš domaćin.