Jednodnevni izlet – SREMSKI KARLOVCI – NOVI SAD

U subotu, 22.06.2019. godine organizovan je divan i nezaboravan jednodnevni izlet u SREMSKE KARLOVCE i NOVI SAD.

Sremski Karlovci su poznati po još nekim nazivima na drugim jezicima: nem. Karlowitz, Carlowitz, mađ. Karlóca, tur. Karlofça, a nalazi se kao naselje i opština u geografskoj regiji Srem.

Karlovačka Bogoslovija i Trg Branka Radičevića

Polazak je bio u subotu od 06:00 časova ispred „Lidla“ u Kragujevcu. U prepodnevnim časovima stigli smo u Sremske Karlovce. Dok smo prolazili pored zgrade Instituta srpskog naroda pogled nam je mamio sređen park gde se nalazi spomenik palim borcima na lokaciji Stephaneum. Daljim obilaskom razgledali smo i slušali o Karlovačkoj Bogosloviji gde se blizu nalazi i Bogoslovski Seminar čije zdanje je projektovao Vladimir Nikolić, koristeći mešavinu pseudovizantijskih i islamskih elemenata sa klasičnim. U zgradi se danas nalaze spavaone, čitaonica i TV sala za učenike Bogoslovije. Na trgu postoje brojne drvene kućice sa suvenirima, dok se u centralnom delu mesta nalazi impresivno zdanje Partijaršijski dvor na čijem se samom ulazu nalaze statue dva lava. Dvor smo obišli uz istoričara Aleksandra Stojkečića koji je vrsni poznavalac istorije. Sa posebnim osvrtom na sve ono što smo imali prilike da vidimo u odajama dvora, nezaobilazna je i poseta pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole koja u sebi umesto vresaka ima umetnička dela slikara Paje Jovanovića. Posebnu pažnju na nas je ostavio triptih Krunisanje Stefana Prvovenčanog, Spaljivanje moštiju Svetog Save na Vračaru i Mirenje braće Nemanjića Stefana i Vukana.

Zid crkve Sv. Nikole sa delima slikara Paje Jovanovića

Saborna Crkva Svetog Nikole se nalazi odmah pored dvora i Rimokatoličke katedrale Svetog trojstva. Iza se nalazi pravi vrt u kome je Patrijaršijska vinarija koju nismo imali prilike da posetimo, ali svakako smo čuli da su Sremski Karlovci nadaleko poznati po Bermet vinu kao i da im je to donelo dobar glas na evropskim dvorovima ujedno unapređujući ekonomiju mesta.

Nastavljajući trgom Branka Radičevića dolazimo do česme Četiri lava gde slušamo vodiča kako govori o Karlovačkoj gimnaziji gledajući upravo na to zdanje koje podseća izdaleka na kakav Pravoslavni dom. Česma je na lokaciji sa koje se vidi više zdanja uključujući i Gradsku kuću, a obnovljena je 2007. godine. Sa svoje četiri slavine u obliku lavlje glave predstavlja ne samo barokni ukras već je voda za piće i osveženje idealno u letnjem periodu kada su vrućine.

česma Četiri Lava na trgu Branka Radičevića

Karlovačka gimnazija

Mnogi učeni ljudi tog vremena završili su upravo Karlovačku gimnaziju, a među poznatijima je Branko Radičević pesnik srpskog romantizma. Njegov spomenik nalazi se u dvorištu gimnazije iz pravca trga koji je dobio naziv upravo po ovom pesniku. Imali smo slobodno vreme da prošetamo Sremskim Karlovcima i sa vidikovca se pozdravimo sa ovim mestom koje je ostavilo poseban utisak na nas.

Oko podneva nastavili smo dalje ka Novom Sadu, tačnije prošetali smo Petrovaradinskom tvrđavom (obilazak sa lokalnim vodičem). Dok smo šetali i podsećali se istorije primetili smo mnoštvo detalja, ali i zabeležili fotografije na kojima su čuveni sat, koncept delo uz pogled na Dunav sa Tvrđave.

Sat na Petrovaradinskoj tvrđavi

Ručak u čardi “Mačak“ pored Dunava uz pogled na reku. Nakon ručka u popodnevnim satima obišli smo gradsko jezgro Novog Sada. Prošetali smo od Narodnog pozorišta sve do Trga Slobode i zatim ulicom Zmaj Jovinom do Vladičanskog dvora kada smo začuli zvuk trube, jer je nedaleko ispred pravoslavne crkve bilo svadbeno veselje. Bio je to pravi kontrast zvuka s’obzirom da smo nešto ranije ispred Gradske kuće na trgu slušali zvuke EXIT plemena, koje je promovisalo nadaleko poznati muzički festival.

Dunavski park je nedaleko odavde i zaista je prava zelena oaza sa jezercetom u centralnom delu. Na kraju razgledanja Gradskog jezgra popili smo kafu u kafe restoranu “Atina“.

Zgrada Gradske uprave Novog Sada

Osnovan 1694. godine, Novi Sad je dugo vremena bio centar srpske kulture, zbog čega je često nazivan „Srpska Atina”. Danas je Novi Sad veliki industrijski i finansijski centar srpske ekonomije, univerzitetski grad i školski centar, kulturni, naučni, zdravstveni i politički centar Autonomne Pokrajine Vojvodine, grad domaćin mnogih međunarodnih i domaćih privrednih, kulturnih, naučnih i sportskih manifestacija, kao i grad muzeja, galerija, biblioteka i pozorišta.

Povratak za Kragujevac je bio večernjim satima i uz svraćanje u poznati Fashion park out-let Inđija. Imali smo priliku za kupovinu u pomenutom parku različitih brendova garderobe, obuće, nakita i ostalih stvari.

Mini autobusom u povratku sabiramo utiske i naravno tu je posluženje kao u vidu kolača sa višnjom/kajsijom. Odlično raspoloženje pratilo je našu manju ali odabranu grupu zaljubljenika u vikend putovanja, a za ostalo se pobrinula Olgica Vasilijević (065/9211017 ; 064/1737942 ; 034/361–065). Do nekog sledećeg putovanja, ćao mače 😉