Kragujevac na drugi pogled

U samom centru Šumadijskog srca prostire se grad Kragujevac koji je dobio ime po ptici Kraguj (vrsta jastreba) koja se u srednjem veku koristila za lov. Nekadašnja srpska prestonica za vreme vladavine Kneza Miloša, Kragujevac,  danas je grad u Šumadiji četvrti po veličini u Srbiji sa više od 150.000 stanovnika ne računajući okolna mesta.

Ptica Kraguj pomoću koje su lovili srpski vladari (foto sa portala Opanak)

Kragujevac je administrativni, kulturni, finansijski, ali pre svega jedan od industrijskih centara u Srbiji. Ranije smo na portalu pominjali Kragujevac u vremenu kada smo šetali ulicom Kralja Petra I u samom gradskom jezgru, a zatim preko mosta sa simbolom Sunca prešli sa one strane Lepenice kako bismo upoznali novootvorene hotele.

Ovoga puta smo se uputili sa lokacije Sokolane, Zgrada Sokolana (deo Kompleksa „Sokolana”) podignuta još 1929. godine u centru novoformiranog naselja Stara radnička kolonija, ka Hipodromu koji se nalazi nedaleko odatle. Kragujevački Hipodrom je pravljen u vreme Kraljevine Jugoslavije, po uzoru na engleske i važio je za jedan od najboljih na Balkanu. Sigurno da bi danas mogao još bolje izgledati, no ono što smo imali priliku  da doživimo prenosimo Vam poezijom i fotografijom:

U gradu ptice Kraguj nekadašnjeg vremena let, ori se pesma dok potok kao livadska česma vodu pušta.

Trava poput zelenog tepiha, a u daljini naziru se konji beli i vrani…slobodni – razigrani.

Šetnji se ne nazire kraj u Stanovljanskom polju je raj, a pokraj pešačke staze ljubičice na dar.

« od 6 »

Šetnja nas pokreće i vodi do novih životnih momenata baš kao što je bio ovaj. Nisu staze dovoljno duge, niti je vreme beskonačno da zelenim putem koračamo…Deo nas tu je, dok se drugi gubi u budućem koraku. Želim da kao sada koračam i pogledom fotografišem konje – slobodne dok pasu. Mašem sa belog letnjikovca pokraj Čehoslovačkog spomenika, pozdravljam Vas i poručujem da krenete putem mira.

Put od Čehoslovačkog spomenika vodi do Desankinog venca i Spomen parka Šumarice. Jedan drugačiji pogled na grad, dobra staza za šetnju ujedno prilika da naučite nešto o kragujevačkoj istoriji i obiđete spomenik, muzej 21. Oktobar. U okolini postoje klupice i stolovi za one koji bi malo da odmore ili ugrabe priliku za piknik. Putem Desankinog venca u pravcu naselja Šumarice nalazi se Crkva kragujevačkih novomučenika.

Oni najuporniji ljubitelji šetnje mogu produžiti i do Šumaričkog jezera. Pomenuto veštačko jezero je dugačko 1.500 metara, a oko njega nalazi se uređena šljunkovita plaža sa šetalištem i ugostiteljskim objektima sa etno eksterijerom. Ovo je pogodno mesto za uživanje u šetnji, pecanju, a u toplijem vremenskom periodu popularno je kao kupalište. Čitav ovaj predeo je poput zelene oaze grada i omiljeni izbor za vikend uživanje ne samo kragujevčana već i posetilaca.

Kao i uvek želimo Vam prijatan vikend.