Putevima Svilajnca i manastira Zlatenac

Nadomak Velike Morave i samo 7 km od auto puta E75 (isključenje kod Markovca) na 50km od Kragujevca, oko 110km od glavnog grada Srbije Beograda, 202km od Novog Sada i 141 km od Niša km, stiže se u Svilajnac .

Mesto je još u najdavnijim vremenima naseljavano na plodnom tlu reka Velike Morave i Resave, a danas je tu gradsko naselje koje prema poslednjem popisu broji nešto više od 9.000 stanovnika.  Važan još iz doba srednjevekovne države, bogat privredno, kulturno-istorijski, Svilajnac se prvi put pominje 1467. u jednom turskom popisu. Ime je dobio po svilenoj bubi koja se gajila na ovim prostorima, a interesantano da se upravo ona uzima kao simbol za grb i zastavu grada.

U gradu Svilajncu ima puno toga da se vidi. Tako šetajući možete obići Zgrade Resavske biblioteke, Gimnazije, zatim Centar za kulturu, Crkvu Sv. Nikole i videti spomenik: Stevana Sinđelića, Mare Resavkinje i Streljanim borcima. Pored spomen parka je igralište Topoljar. Lepo je prošetati Resasvskim parkom pored reke. Putevima svile, kako smo saznali, možete i na dva točka jer postoje bicikle za iznajmljivanje.

Posetili smo Prirodnjački centar Srbije, koji smo obišli zahvaljujući kustosu Stefanu Radeviću. Cena ulaznice je 500 dinara, a putevima svile kroz nauku možete videti: Svet dinosaursa, nebesko kamenje, životinje Afrike, biodiverzitet Srbije, svet minerala i stena, mamuta Kiku, geodiverzitet Srbije…

Prirodnjački centar Srbije

Ove sezone, jedna od najatraktivnijih izložbi „Životinje Afrike“, obogaćena je novim eksponatom, mladunčetom slona, a tu su i brojni drugi noviteti:

„Kao i svake prethodne, i ove sezone spremili smo brojne novitete za posetioce, pa smo obogatili i prateće sadržaje, kao što su restoran i njegova ponuda, igraonica sa animatorima i slično. Prateći savremene standarde izlaganja, izložbe Prirodnjačkog centra digitalizovane su kroz sistem QR kodova, pa posetioci mogu da se dodatno informišu o eksponatima. Prirodnjački centar poseduje i multimedijalnu salu sa 3D bioskopom, namenjenu pratećim sadržajima za posetioce. Cilj ovakvog koncepta je da se naučni sadržaji posetiocima, a prvenstveno najmlađima, približe na jedan inovativan i zabavan način. Takođe, bezbednost naših posetilaca nama je na prvom mestu, tako da poštujemo sve epidemiološke mere propisane od Vlade Republike Srbije“ – izjavila je Danijela Čuknić, direktor Prirodnjačkog centra.

« 1 od 2 »

Prirodnjački centar Svilajnac predstavlja spoj nauke, obrazovanja, kulture i turizma na jedinstven način u ovom delu Evrope. Nalazi se na samo 6km od auto-puta Beograd-Niš i na oko sat vremena vožnje od svih velikih gradova u Srbiji, što potvrđuje njegov odličan geostrateški položaj. Atraktivnost Prirodnjačkog centra ogleda se u jedinstvu velikog izložbenog prostora sa 7 tematskih izložbi i zabavnog dino-parka na otvorenom, sa jezerom, modelom vulkana, igraonicom, restoranom, suvenirnicom i dinosaurusima u prirodnoj veličini. U proseku, Prirodnjački centar Srbije godišnje obiđe oko 100.000 posetilaca. Radno vreme je svakog dana od 10 do 18 časova.

Resavska Sveta gora

Nakon posete Prirodnjačkom centru nastavili smo putevima resavske Svete gore i obišli Miljkov manastir, Zlatenac i Crkvu brvnaru. Posebnu srdačnu dobrodošlicu imali smo u manastiru Zlatenac koji se nalazi nadomak Velike Morave, a do njega se stiže iz sela Gložane.

Ako je od kamena Kamenac, onda je od zlata manastir Zlatenac. Inače postoje dve verzije naziva ovog srednjevekovnog manastira sagrađenog još 1427. godine u vreme vladavine despota Stefana Lazarevića. Bio je tako blagorvoran za jednu ženu koja je tu izlečena, te je nazvan Zlatnim manastirom. Pored crkve, stepenicama kroz gustu šumu stiže se do vodenice na reci. Utisak nam je dodatno ostavila voda i bunar u šumskom amfiteatru.

Osetili smo čari prirodnosti puteva svile i duhovnost resavske Svete gore Pomoravlja. Pored svega navedenog na kraju ostaje i preporuka da kroz istoriju krenete tragovima vojvode Stevana Sinđelića, posetite njegovu kuću u Grabovcu koja je retko očuvan primerak narodnog graditeljstva.