Ravanica, zelena okolina i Sisevac

Protekao je još jedan u nizu divnih vikenda ovoga puta u mestu Sisevac nedaleko od Senja i manastira Ravanica.

Uputili smo se ka Ćupriji, gradu koji se nalazi na spajanju dveju reka Ravanice i Velike Morave. Prema istoriji ovo mesto se u srednjem veku nazivalo Ravno, da bi po osvajanju Turaka u 15. veku  sagradili most i otuda današnji naziv Ćuprija. Mostovi Ive Andrića upotpuniše nam pogled na ovo mesto nazvano upravo po tome (ćuprija na turskom znači most). Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mestu na kome se ukršta najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno i zlo.

Spomenik kneza Lazara pokazivao je ka Senju, mesto kroz koje smo istoimenim putem prošli i zastali kod manastira Ravanica. Manastir u podnožju Kučajskih planina, zadužbina je upravo kneza Lazara.

Kao značajno središte duhovnog, kulturnog, književnog i umetničkog života Ravanica je uticala na nastanak više crkava i manastira, među kojima se ističu obližnji manastir Sisojevac i crkve u Petruškoj oblasti.

Obećali smo da ćemo i pri povratku zastati i natočiti vode sa česme, što smo i učinili ovekovečivši fotografijama.

Nastavljali smo vijugavim putem kroz šumski predeo. Svetlost od Sunca se prominjala kroz krošnje visokog drveća tek toliko da je pravila omanje svetlosne mrlje na novijem asfaltu. Tih 24km puta od Ćuprije do Sisevca je nekako najkrivudavije od manastira Ravanica. Vredelo je sve, kada smo ugledali ovu pravu malu zelenu oazu od mesta.

U Sisevcu se nalaze sportski tereni i veliki bazen sa termalnom vodom, kao i jedan manji u okviru turističkog kompleksa „Potočara“. Temperatura u bazenima je konstantnih 36ºC. Sa južne strane kompleksa nalazi se jezero za sportski ribolov, poribljeno šaranom, somom i ostalim vrstama ribe. U neposrednoj blizini nalazi se i veliki pastrmski ribnjak.

Naša preporuka je svakako Cuki rezidencija u Sisevcu do koje se dolazi Rudarskom ulicom. Osoblje rezidencije nas je odlično ugostilo i predstavilo svoje smeštajne kapacitete, zatvoren bazen, dvorište u kome se nalazi u ograđenom delu poni konj, pticice, patke, igralište za decu i manji otvoren bazen. Takođe u okviru kompleksa Cuki Residence nalazi se restoran domaće kuhinje sa baštom, bungalovima i spa delom. Ručali smo u restoranu čiji enterijer i eksterijer odiše etno stilom, a punjena vešalica tako tako primamljiva za sva čula.

Divan pogled na mesto Sisevac, zeleno šumsko okruženje postiče opuštajući efekat i deluje antistresno. U knjizi Tajni život drveća Petar Voleben opisuje šumski vazduh:

Šumski vazduh je oličenje zdravlja. Ko želi da prodiše ili se bavi sportom u posebno dobrom prirodnom okruženju, odlazi u šumu. Za to postoji mnogo razloga. Vazduh je zaista vidno čistiji među drvećem, jer ono deluje kao ogromno postrojenje za filtriranje…

Zaista smo uživali. Kupali smo se u termalnom bazenu Sisevca, nadisali kvalitetnog vazduha u ovoj rekao bih i vazdušnoj banji. Na kraju iz Cuki rezidencije smo poneli najlepše utiske, ukus za pamćenje sa porodičnog ručka iz etno restorana domaće kuhinje, uz želju da se ponovo vratimo u jesenjem periodu godine i isprobamo sve ono što smo videli u okviru pomenutog kompleksa.