Šta vam je sve potrebno od opreme ukoliko se spremate za planinarenje?

Idete na planinarenje?

Ono što u tom slučaju treba da znate je da odgovarajuća oprema može napraviti veliku razliku u smislu udobnosti, sigurnosti i uživanja!

Od čvrstih planinarskih čizama do odeće prilagođene vremenskim prilikama, postoji niz stvari koje bi trebalo da budu na vašem spisku za pakovanje pre nego što krenete na staze!

#1 Slojevita odeća

Krenimo od odeće za planinarenje, bitno je da ona bude slojevita!

Poželećete da počnete sa osnovnim slojem koji odvodi vlagu. Iako može izgledati kao mali detalj, vrsta donjeg veša koju nosite tokom planinarenja zapravo može imati veliki uticaj na vaš opšti nivo udobnosti.

Tradicionalno pamučno donje rublje ima tendenciju da zadrži vlagu, što može dovesti do trljanja, iritacije, pa čak i infekcije tokom vremena. S druge strane, ženski i muški aktivni veš napravljen je od tkanina koje odvode vlagu poput najlona ili poliestera i dizajniran da vas održava suvim i udobnim čak i tokom dužih perioda fizičke aktivnosti!

Pored svojstava upijanja vlage, aktivno donje rublje za planinarenje obično ima i druge elemente dizajna kao što su:

  • ravni šavovi – smanjuju trljanje;
  • ventilacioni paneli – pomažu da se ohladite;
  • antimikrobni tretmani – bore se protiv bakterija. 

Nakon odabira aktivnog donjeg veša, slede središnji sloj za izolaciju i spoljni sloj koji treba biti otporan na vremenske uslove i dobar za zaštitu od vetra, kiše ili snega. Obavezno ponesite i dodatne slojeve poput šešira, rukavica i šalova za dodatnu toplinu kada je to potrebno!

#2 Planinarske cipele

Jedna od najvažnijih stvari koje treba uzeti u obzir kada planirate planinarenje je vaša obuća!

Planinarske cipele treba da budu udobne, čvrste i da pružaju adekvatnu podršku za vaša stopala i gležnjeve. Potražite anatomske čizme, sa vodootpornošću i od prozračnih materijala koji će vam pomoći da vaša stopala budu suva i udobna u različitim uslovima!

#3 Alatke za navigaciju

Bilo da šetate po dobro obeleženom parku ili istražujete staze udaljenije od vašeg hotela, uvek je dobra ideja da sa sobom ponesete neke alate za navigaciju.

Ovo može uključivati mapu i kompas, GPS uređaj ili aplikaciju za pametni telefon sa oflajn mapama i mogućnostima GPS praćenja. Obavezno ponesite i rezervni izvor napajanja (kao što je prenosivi punjač) u slučaju da se na vašim uređajima isprazni baterija!

#4 Pribor za prvu pomoć

Nesreće se mogu desiti na stazi, tako da je važno da se pripremite sa osnovnim priborom za prvu pomoć.

Vaš komplet treba da sadrži predmete kao što su zavoji, gaze, antiseptičke maramice, sredstva protiv bolova i sve lične lekove koji vam mogu zatrebati. Takođe je dobra ideja da ponesete mali višenamenski alat ili nož za rezanje zavoja ili drugih materijala u slučaju nužde.

#5 Voda i grickalice

Hidriranost i sitost su ključni za uspešnu šetnju, pa obavezno ponesite puno vode i grickalica sa sobom!

Termos ili boca za vodu su obavezni, a možda ćete želeti da ponesete i tablete elektrolita ili druge dodatke za hidrataciju za duže šetnje. Što se tiče grickalica, izaberite lagane, a bogate kalorijama opcije kao što su granola barovi i energetski miksevi.

#6 Zaštita od sunca

Čak i ako je oblačno, ipak treba da zaštitite kožu od štetnih sunčevih zraka tokom planinarenja!

Planinarenje može biti zabava za celu porodicu, ali vrlo lako se može pretvoriti u noćnu moru ukoliko neko od članova izgori i dobije opekotine od sunca Ponesite kremu za sunčanje sa najmanje SPF 30 i nanesite je pre nego što krenete na stazu. Sunčane naočare i šešir sa obodom takođe mogu pomoći u zaštiti očiju i lica od sunca!

#7 Sklonište za hitne slučajeve

Neočekivane vremenske prilike ili drugi faktori mogu da vas ostave nasukanim na stazi.

Zato je važno da razmotrite opcije skloništa za hitne slučajeve. Imajte pri ruci kišnu kabanicu ili manji šator. Ovi predmeti mogu pružiti privremenu zaštitu od elementarnih nepogoda i pomoći vam da ostanete ugrejani i suvi u slučaju nužde.

#8 Alati za vatru

Pored skloništa za hitne slučajeve, takođe je dobra ideja da sa sobom na stazu ponesete i alate za paljenje vatre.

Ovo može uključivati vodootporne šibice, upaljač ili pokretač vatre poput magnezijumskog seta za paljenje vatre. Osim što vam pomaže da se zagrejete, vatra se može koristiti i za signalizaciju pomoći u hitnim slučajevima.

#9 Predmeti za ličnu higijenu

U zavisnosti od dužine i vrste šetnje koju planirate, možda ćete želeti da ponesete i predmete za ličnu negu kao što su sredstvo za dezinfekciju ruku, vlažne maramice i toalet papir.

Ako planinarite u udaljenom području bez pristupa tekućoj vodi, možda ćete želeti da ponesete i prenosivi filter za vodu ili tablete za prečišćavanje.

#10 Ranac

Na kraju, ali ne i najmanje važno, trebaće vam ranac da nosite sve vaše osnovne stvari za planinarenje!

Investirajte u ranac sa udobnim kaiševima, okvirom za podršku i dovoljnim kapacitetom da drži svu vašu opremu. Takođe je dobra ideja da izaberete ranac sa više pregrada radi lakše organizacije.

Pakovanjem ovih osnovnih stvari, bićete dobro opremljeni da se uhvatite u koštac sa bilo kojom planinarskom avanturom koja vam se nađe na putu. Samo zapamtite da uvek proverite vremensku prognozu, uslove staze i propise o mestu koje posećujete pre nego što krenete na planinsko putovanje. Uz odgovarajuću opremu i pripremu, možete uživati u svoj lepoti i uzbuđenju koje priroda nudi. Srećno planinarenje!

Fotografije sa pexels.com