U hladu Grabove šume uz čašu dobrog vina

Još jedan letnji vikend proveden u Vrnjačkoj banji. Raspoloženje kao leto sunčano i vedro, a mi nadomak centra na zelenim obodima banje. Ovoga puta smo doživeli mesto na jedan potpuno inovativan način i to u okviru kompleksa Vinarije Grabak sa bazenima.

Jedna priča, avantura koja je započeta zaljubljenošću u vino i ceo proces pravljenja onog u čemu najviše uživaju posetioci. Nakon otvaranja vinarije, želeli su i uspeli dugogodišnjim radom da naprave mesto na kome danas uživaju i drugi poštovaoci vina. Tako je nastala ideja o degustacionoj sali i bazenima okruženim grabovom šumom.

Nakon određenog vremena želja je prerasla u nešto više, viziju da se napravi mesto za odmor, rekreaciju i letnje osveženje. Tako nastaje kompleks Grabak sa brvnarama u gabovoj šumi u kojima možete odsesti, a u okviru kompleksa na raspolaganju su još: teniski teren, teren za odbojku na pesku, tri bazena od toga jedan namenjen najmlađima.

Mi smo došli, videli i osetili sve čari ove priče.

U ulici Ive Andrića, u Vrnjačkoj banji, nalazi se Vinarija Grabak sa bazenima. Veliki parking ispred i unutar kompleksa na raspolaganju je gostima koji dolaze kolima. Već na prvi pogled osetila se ta prirodna lepota u grabovoj šumi obogaćenoj sa ponekim stablom hrasta i četinara. Smestili smo se na drvene ležaljke sa suncobranom, pored bazena koji se nalazi ispred degustacionog objekta. Čista voda bazena koja se presijava na sunčevim zracima imala je boju neba. Kafe je odmah tu pored, sa postavljenom baštom. Pogled se prostire na okolno drveće i teniski teren u nižem delu komplesa gde se stiže do: bazena sa vodopadom i restorana.

Pod šumskim hladom grabove šume, po kome je vinarija i dobila ime Grabak, ručali smo u bašti restorana. Bilo je neobično i jedinstveno iskustvo u svakom smislu. Čuje se pored gostiju u okviru kompleksa i cvrkut ptica koje su se odomaćile, stvarajući prirodnu melodiju.

Kompleks vinarije je na površini od dva hektara gde se nalazi i vinograd sa 2.400 čokota vinove loze različitih sorti od kojih se definitivno izdvaja prokupac. U okviru objekta za degustaciju vina Grabak postoji terasa pod vinovom lozom i unutrašnji uređen prostor sa mnoštvom detalja: slike ptica na zidovima koje se takođe nalaze i na bocama vina u vidu nalepnica, starih stvari pored postavljenih stolova….

Poređane boce vina Barik (Modrovrana i Vivak Prokupac), crvenih vina (Siva Vrana – Cabernet Sauvignon, Ćuk Merlot – Crveno vino sorte Merlot, Grabak Prokupac – Vino od autohtone sorte prokupac), belih vina (Plava Paunica – od sorte Sauvignon Blanc, Bela Golubica – Kupaža tri sorte Tamjanika, Sauvignon Blanc i Italian Riesling), roze Prva Lasta (Rose od autohtone sorte prokupac). Uz degustaciju vina razgovarali smo sa enologom vinarije, ženom koja je pored bogatog iskustva, stručnog rada u Italiji stekla i visoko obrazovanje iz oblasti vinogradarstva i enologije u Milanu. Da bi sve bilo pod konac u okviru Vinarije Grabak vlasnika Miloša Jovanovića, angažovana je Marina koja je upoznata sa načinom proizvodnje vina u čarobnoj Toskani.

Nastavili smo kasnije do centra Vrnjačke banje, svratili na Rimski izvor. Kažu stari latini u vinu je istina (In vino veritas), a istina je da nam je bilo lepo. Jedan potpuni užitak neobične vinske ture zaokružen je šetnjom pokraj Vrnjačke reke Promenadom i Park špetalištem – mirnom vrtu sa fontanama.