ARSENAL FEST 2024 – POMERANJE GRANICA

Na spektakularan način je završeno 14. izdanje Arsenal festa u prostoru Kneževog arsenala u Kragujevcu.

Grandiozni Arsenal fest 2024 pomerio je i ovog leta granice, a ostaće upamćen, pre svega, po tri velika koncerta. Uz spektakl Zdravka Čolića i simfonijskog orkestra, dugo će se pričati i pisati o slavljeničkom nastupu Bijelog dugmeta povodom 50 godina od objavljivanja prvog albuma, kao i o dolasku planetarne filmske zvezde Kijanua Rivsa i njegovog benda Dogstar.

Lestvica je, u minula tri dana, podignuta na još viši nivo, te sasvim sigurno, mnogi već sada iščekuju šta će, za godinu dana, punuditi 15. izdanje. Na sve nije pala nijedna mrlja, tako da je Arsenal fest 2024 u potpunosti prošao bez incidenata.

Otvoren je spektakularnim nastupima koje su na Main stageu priredili Asian Dub Foundation, Partibrejkers, Dogstar i Brkovi. Na Gardenu su prve festivalske večeri prašili Jarboli, Keni nije mrtav, Svemirko, Ničim izazvan…

Asian Dub Foundation su stari znanci kragujevačke publike i Arsenal festa. Britanci, već odavno omiljeni u Srbiji prezentovali su ubedljivo svoj karakterističan elektro-etno-ragga-pank koktel. Pripremili su teren za ono što je usledilo kasnije. Partibrejkersi su u svom stilu podigli temperaturu dok je legendarni Zoran Kostić Cane iskoristio priliku i ,,uputio poziv”-  „Treba da se skupe novci za petoricu dečaka koji boluju od Dišenove mišićne distrofije. Broj 5 na 3091, pomozimo drugom i pomoći ćemo sebi“, čime su još jednom dokazali njihovu veličinu. Brejkersi su svojevremeno svirali zajedno sa Džonijem Depom, a ove večeri ih je „nasledio“ na bini drugi holivudski superstar, Kijanu Rivs i njegov bend Dogstar. U ovoj priči, međutim, Kijanu nije zvezda, već basista koji na taj način, pored primarnog glumačkog posla, ali i višedecenijskog humanitarnog rada, zadovoljava svoju glad i za muzikom. Neposredan, opušten, mahao je i smeškao se svima pred početak nastupa. Na bini nenametljiv, kao da je pomalo i u senci frontmena Breta Domrouza.  Nema sumnje – stekli su popriličan broj fanova i među onima koji nisu poznavali njihovu muziku. Pank-folk legend, Brkovi, su obeležile 20 godina postojanja benda I svojim nastupom zatvorili prvo festivalsko veče.. Egzaltirana atmosfera u sitne sate na festivalima odavno je njihova specijalnost, pa ni ovoga puta nije izostalo, uz šutke, euforično pevanje uglas njihovih starih hitova, ali i onih sa aktuelnog albuma „Krvava novčanica“. 

Dugo iščekivani, spektakularan koncert Bijelog dugmeta, povodom 50 godina od osnivanja benda koji je ispisao stranice istorije rokenrola na ovim prostorima, obeležio je drugo festivalsko veče . Više od dva sata prostorom Kneževog arsenala orili su se hitovi iz svih faza karijere Dugmića. Goran Bregović, Mladen Vojičić Tifa, Alen Islamović, Zoran Redžić, Dragan Điđi Jankelić i Ogi Radivojević, koji se priključio grupi na klavijaturama, priredili su u srcu Šumadije koncert za pamćenje. Bijelo dugme je, uz prilagođen tonalitetni tempo pesama, zvučalo bolje nego na koncertima 2005. godine.

„Ima noći koje se pamte i onih koje se zaboravljaju. Nadam se da ćete ovu noć pamtiti“, rekao je vidno zadovoljni Goran Bregović po završetku nastupa. Publika je sigurno neće zaboraviti…sreli smo sve uzraste i jednako su uzivali svi, i stariji, kojih je bilo jako puno ali i oni mlađi…

Veče na glavnoj pozornici su otvorili Nouvelle Vague. Francuski bend čija je osnova obrađivanje novotalasnih i post-pank klasika u bosanova/pop-rok maniru, uvek je nailazio na odličan prijem u Srbiji, te ih je i Kragujevac sinoć oberučke prihvatio. Veliki stilski zaokret posle Bijelog dugmeta i, shodno tome, potpuno drugačiju, znatno mlađu, ali I dalje mnogobrojnu publiku privukao je, iza ponoći, Slobodan Veljković Coby, reper i popularni producent, uz dominantan zvuk trubača. Pred binom su se sjatili njegovi obožavaoci koji su horski, bez izuzetka pevali sve tekstove. Duboko u noć program na Main Stageu je zaključio američki reper Lil Pump.

Gardenom su druge večeri gospodarili Njezz, Vojko V, Ritam nereda, Mortal kombat, Miki Radojević i bend, Mimi Mercedez…

Treće večeri magični Čola je na Main Stageu nastupio uz instrumentalne soliste novosadskog Big benda i orkestra opere SNP Novi Sad, pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika. U čak dva sata i 40 minuta sačinjen je repertoar izbalansiran, i ovakvom zvuku potpuno prilagođen program od 33 hita iz Zdravkove prebogate karijere, uz ekstatičnu reakciju publike i potpuno predavanje ovakvim, osveženim aranžmanima. Čarolija je, posle impresivnog instrumentalnog uvoda,  krenula od bloka hitova iz sedamdesetih. Zdravko je mnoge ostavio bez daha izuzetno visokim kvalitetom interpretacije, povremeno spektakularno odlazeći u visine i pokazujući da mu godine ne mogu ništa. Pevalo se i igralo bez ikakvih končnica, cveće je stizalo na binu… Arsenal je postao pravo grotlo emocija… Prethodno, u treće veče na Mainu su nas uveli Circa Waves. Indi-rok bend, oformljen 2013, prezentovao je ono najznačajnije sa pet do sada objavljenih albuma. Posle Zdravka Čolića, u uvodnim minutima novog dana na scenu su stupili Palaye Royale. Bend iz Los Anđelesa široj publici je poznat pre svega po hitu „Lonely“, koji je na Spotifyju preslušan više od 100 miliona puta, predstavio je zvuk gde ima elemenata i nu metala, melodičnog panka, bluz-roka… Sve u svemu – prava energetska „bomba“, prvenstveno zahvaljujući svemu što na bini donosi frontmen Remington Leith.

Noć je uveliko bila odmakla kad se na pozornici našao Sivert Hoyem. Mnogima najpoznatiji kao nekadašnji pevač sastava Madrugada, Norvežanin već dugo vodi uspešnu solo karijeru, što je prezentovao i srpskoj publici. Zavesu su na glavnoj sceni spustili Goblini kojima je prostor Kneževog arsenala itekako dobro poznat. Garden Stage su „zatvorili“ Nik West, E-play, Savršeni marginalci, Z++, Letu štuke, a za Explosive DJ Stage su do sitnih sati bili zaduženi Sale Janković B2B Hunckie, Mancha B2B Mark Panic, Luton, Ian Pooley i Wise D & Kobe.

Sa velikim nestrpljenjem čekamo sledeće leto…