Kako se pripremiti za putovanje automobilom u inostranstvo?

Kada krenete na putovanje automobilom, morate biti pripremljeni na različite situacije koje vas mogu zadesiti. Zbog toga je važno unapred sve isplanirati i organizovati. U nastavku vam predstavljame neke od stvari na koje treba da obratite pažnju kada krećete na putovanje automobilom.

Bezbednosna oprema

Bezbednosna oprema može značajno smanjiti stres i nepredviđene situacije na putu, dajući vam mir i sigurnost.

Komplet prve pomoći

Prva pomoć za auto je neophodna za svako putovanje automobilom, naročito kada se putuje u inostranstvo gde može doći do neočekivanih situacija.

Komplet prve pomoći mora biti sveobuhvatan i lako dostupan. Preporučuje se da komplet sadrži sterilne zavoje, flastere, antiseptičke maramice i makaze. Pored osnovnih medicinskih artikala, korisno je imati i analgetike, sredstva za ublažavanje uboda insekata i sredstvo za ispiranje očiju.

Vodite računa da svi medicinski proizvodi imaju važeći rok trajanja i da se redovno proveravaju, kako biste bili spremni za hitne slučajeve na putu. S obzirom na to da se zakoni razlikuju u različitim zemljama, informišite se o specifičnim zahtevima za komplet prve pomoći pre polaska.

Rezervni delovi i alati

Kako biste osigurali nesmetano putovanje automobilom, neophodno je imati rezervne delove i alat u vozilu. Na primer, set rezervnih guma je od suštinskog značaja za bezbedno putovanje, posebno ako prolazite putem gde nema pristupačnog servisa. Pored guma, korisno je imati i rezervne brisače, jer loši vremenski uslovi mogu značajno ugroziti vašu vidljivost.

Dodatno, ključni alati kao što su dizalica i ključ za točkove trebali bi biti uvek dostupni. Uz osnovne alate, uvek je korisno imati i set osnovnih ručnih alata poput šrafcigera i ključeva za brzo popravljanje manjih kvarova na putu.

Na kraju, dobro je imati i univerzalni komplet za popravke koji sadrži traku, žice i lepak za hitne intervencije. Ovi predmeti mogu biti od velike pomoći u nepredviđenim situacijama kada vam je potrebna brza privremena popravka. Ova briga unapred može značajno umanjiti stres i povećati bezbednost tokom putovanja.

Pregled vozila pre puta

Pre svakog putovanja automobilom, naročito onog u inostranstvo, neophodno je temeljno pregledati vozilo kako biste osigurali njegovu ispravnost.

Osnovne kontrole uključuju proveru ulja, tečnosti za hlađenje, kočnica i guma. Takođe, proverite funkcionalnost svih svetala i signalizacija, što je ključno za sigurnost na putu, posebno tokom noćne vožnje. Posetite svog mehaničara barem nedelju dana pre planiranog putovanja.

Pronađite kvalifikovanog majstora koji će proveriti sve vitalne komponente vašeg automobila. Ako je potrebno, unapred planirajte zamenu bilo kojeg dela kako biste izbegli nepredviđene kvarove. Na taj način, obezbedićete sebi mir i samopouzdanje da će vaš automobil bez problema preći stotine ili čak hiljade kilometara, omogućavajući vam da se potpuno posvetite uživanju u avanturi.

Potrebna dokumentacija

Pred putovanje automobilom u inostranstvo, neophodno je prikupiti svu potrebnu dokumentaciju, kako biste izbegli neprijatnosti. 

Pasoš i vize

Pre nego što krenete na putovanje automobilom u inostranstvo, proverite da li je vaš pasoš važeći. Validnost pasoša mora pokrivati celu dužinu boravka u inostranstvu.

Ako planirate putovanje u zemlje koje zahtevaju vizu, postupak apliciranja za vizu započnite na vreme. Imajte u vidu da obrada zahteva može potrajati nekoliko nedelja.

Pažljivo čuvajte pasoš u torbici ili pregradi koja se može zaključati. Kopiju pasoša i vize držite odvojeno od originala, za svaki slučaj. U slučaju gubitka ili krađe, kopija će vam olakšati postupak izdavanja zamenske dokumentacije. Takođe, obavezno prijavite gubitak nadležnim organima u zemlji u kojoj se nalazite.

Osiguranje vozila

Osiguranje vozila je od suštinskog značaja kada planirate putovanje automobilom u inostranstvo.

  • Proverite pokrivenost postojećeg osiguranja – Osigurajte se da vaša polisa važi u svim zemljama koje planirate posetiti.
  • Nabavite zelenu kartu – Ova međunarodna potvrda o osiguranju je potrebna u mnogim zemljama.
  • Putno osiguranje – Pored osiguranja vozila, preporučljivo je imati i dodatno putno osiguranje.
  • Kontakt informacije – Beležite kontakt informacije vašeg osiguranja kako biste brzo mogli stupiti u kontakt u slučaju potrebe.
  • Dodatno osiguranje – Razmislite o dodatnim opcijama poput osiguranja od nezgoda ili kvara na putu.

Ove mere vam omogućavaju da se osećate sigurnije i koncentrisanije tokom putovanja. Neophodno je imati pravilno dokumentovano i važeće osiguranje kada prolazite kroz različite zemlje.

Međunarodna vozačka dozvola

Prilikom planiranja putovanja automobilom u inostranstvo, međunarodna vozačka dozvola je često neophodan dokument.

  • Važenje dozvole – Proverite važenje vaše vozačke dozvole u zemlji koju posećujete.
  • Podnošenje zahteva – International Driving Permit možete dobiti u svojoj lokalnoj auto-moto asocijaciji.
  • Pripremna dokumentacija – Za izdavanje IDP-a potrebne su vam važeća nacionalna vozačka dozvola i fotografija.
  • Različiti standardi – Upoznajte se sa vozačkim zakonima i pravilima zemlje u koju putujete.

IDP vam može olakšati komunikaciju sa lokalnim vlastima i osigurati bezbrižnije putovanje. Nosite uvek i originalnu nacionalnu vozačku dozvolu radi valjanosti.

Obezbedite hranu i vodu

Za sva putovanja automobilom, adekvatna hrana i voda su od suštinske važnosti. Putovanja u inostranstvo često mogu da vas odvedu u područja gde su restorani i prodavnice retko dostupni. Stoga, veoma je važno imati dovoljnu zalihu hrane koja ne zahteva hlađenje i ima dug rok trajanja. Konzervirana hrana, ukusan hleb bez kvasca, sušeno voće, energetske pločice, i orašasti plodovi su odlični izbori za ovakva putovanja.

Voda je, naravno, ključna za svako putovanje. Procenite koliko dana ćete biti na putu i obezbedite dovoljno vode za sve putnike u automobilu. Pored flaširane vode, koju možete koristiti za piće, dobro je imati i dodatne zalihe.

Imajte na umu i kvalitet vode u zemlji koju posećujete, jer može varirati. Upotreba tableta za prečišćavanje ili filtera za vodu može biti odlična opcija koja će vam omogućiti da uvek imate pristup bezbednoj vodi za piće. Na kraju, obezbeđenje hrane i vode garantuje da ostanete hidrirani i siti, bez obzira na uslove na putu.

Ovo su samo neke od važnih stvari na koje treba da obratite pažnju kada se spremate za putovanje automobilom. Nadamo se da vam je tekst bio koristan, a za još ovakvih tekstova nastavite da pratite naš sajt.

Foto izvori:

https://pixabay.com/photos/first-aid-kit-help-suitcase-white-62643

Komplet prve pomoći u kojem se nalaze gaze, flasteri, i ostale neophodne stvari.

https://pixabay.com/photos/map-car-toy-road-trip-ford-bronco-2530069

Mali žuti automobil koji se nalazi na mapi.