Kraljica banja i planina Goč

Za sve ljubitelje banjskog turizma ponovo smo posetili kraljicu banja u Srbiji – Vrnjačku banju. Jesen je učinila svoje i boje lišća kao kičicom umetnika obojile su krajolik. Kraljevačkom ulicom prolazimo i idemo pravo u Apartmane Mavesa gde nas očekuju naši domaćini.

Apartmani Mavesa (3 zvezdice) imaju dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne apartmane. Objekat ima svoj parking prostor iz ulice Save Kovačevića.

Ispred objekta primetili smo četinare koji svojim zelenilom i prirodnim mirisima upotpunjuju srdačnu dobrodošlicu osoblja Apartmana MAVESA čije ime je sastavljeno od inicijala imena porodice. Prilaz hotela postoji i iz pravca Promenade, a ispred ulaza se nalazi bašta. Razgledajući recepciju i holove udubili smo se u zidno slikarstvo koje je pored drugih umetničkih slika u potpunosti ukrasilo enterijer. U ponudi su pored usluga apartmanskog smeštaja: masaža, opcioni doručak u restoranu hotela, iznajmljivanje prostora za prezentacije…

Nakon što smo se udobno smestili u divne apartmane pomenutog hotela i popili kafu na terasi sa koje se pogled pruža na Promenadu, krenuli smo u šetnju tačnije do Trga gde se nalazi i Muzej banjskog lečenja. Sređenim stazama sa pogledom na vodopade otišli smo do Amfiteatra koji je nazvan po Danilu Bati Stojkoviću, velikanu jugoslovenskog i srpskog glumišta. Preporučujemo da ovde napravite pauzu i uživate u pogledu iz bašte kultnog kafića Scena – Teatar. Bili smo inspirisani i za stvaranje prozaične poezije na listu belog papira koji smo pronašli na stolu:

Idu jesenji dani, a mi ponovo sami.

Opašće i jesenje lišće, tugu će sreća da zbriše kao kakvu crnu mrlju na tom belom papiru…

Ponovo sami u miru, dodiri su sada samo po klaviru,

direke bele, a žice cele prenose poznatu Vrnjačku melodiju.

Ostaje ovaj dan za sećanje, drvo to na kori pamti dodire tvojih prstiju.

Lišće što na grani stoji, dane broji do susreta ponovnog ovde u kraljici banja.

Emocije su ostale tu na Sceni, a mi smo nastavili dalje ovoga puta preko mosta Matematike do igrališta za decu. Ovaj kutak je omiljen za roditelje sa decom, jer ima sadržaja da najmlađi svoj radoznali i avanturistički duh upravo na ovom mestu testiraju. Nakon toga prošetali smo do Izvora Jezero, lekovita voda i hranjenje patki potpuno su nas odvojili od pametnih telefona, osim kada smo želeli da te trenutke zabeležimo fotografijom 🙂 Vratile su se fotografije uma iz vremena kada smo upravo na ovom prostoru uživali u čarima Festivala ljubavi.

U večernjim satima završili smo šetnju u kafe restoranu Di Milano gde smo večerali. Preporučujemo i vama da probate pice u ovom poznatom restoranu.

Udobno smo se smestili u apartman i odmorili da bismo sutrašnji dan planirano proveli na najvišem vrhu Goča – Krnja jela koja ima nadmorsku visinu od 1127 m.

Goč je udaljen 15-tak kilometara od Vrnjačke Banje i upravo ga ta blizina čini jednim od mesta koje se preporučuje za izlete banjskih turista. Nadisali smo se svežeg i čistog gočkog vazduha i odseli u etno kući Horizont gde smo i probali neke od domaćih specijaliteta.

Ovim smo završili naše vikend putovanje. Vrnjačka banja u jesen ima posebnu draž i emotivnu poruku koju najbolje možete doživeti posetom, dok smo mi preneli delić našeg doživljaja i preporuke.