Vinkovci – divan grad na reci Bosut u Hrvatskoj

Svake godine, krajem septembra, održavaju se Vinkovačke jeseni u istoimenom gradu na krajnjem severoistoku Hrvatske. Mi smo posetili mesto nakon najveće smotre folklora i kulturne manifestacije u Hrvatskoj koja se vezuje za Vinkovce. Bili smo divno ugošćeni, naučili mnogo toga o običajima, istoriji i osetili duh prošlosti ovog grada na reci Bosut.

reka Bosut koja protiče kroz Vinkovce

Nedaleko od granice sa Srbijom blizu reka Dunava i Save, nalazi se grad na reci Bosut pod imenom Vinkovci. Prostor današnjih Vinkovaca je najstariji kontinuirano naseljeni prostor u Evropi. Ostaci koji su pronađeni na ovom tlu datiraju još od pre 8000 godina. Kao prvo značajnije naselje je iz vremena Rimljana i  zvalo se Colonia Aurelia Cibalae. Otuda se vrlo često sreće u gradskom jezgru naziv Cibalija što znači – Ilirski brežuljak. Međutim, današnji Vinkovci potiču iz srednjevekovnog grada Sv. Ilija koji je zaštitnik grada.

 

gradsko šetalište u centru Vinkovaca

Prošetali smo trgom Bana Josipa Šokčevića u čiju čast je napravljen spomenik 2018. godine kada su bila i druga uređenja kako smo saznali. Ploča Bana Šokčevića sa posvetom nalazi se i na zgradi Vinkovačke gimnazije koja svojom žutom bojom fasade i baroknim stilom krasi šetalište do trga. Postoji više zgrada koje aritekturom čine gradsko jezgro izuzetno prijatnim za šetnju i razgledanje.

Carska rezidencija u Duga ul.

U centralnom delu trga nalazi se Zavetni krst sv. trojstva. Oko fontane su klupe za sedenje, a zelenilo travnjaka i drveća odmara oči.

Za one koji žele popiti kafu u okruženju ima fino opremljenih kafića i restorana. Nama nije bilo naporno da kasnije prođemo Duga ul. razgledajući radnje i prošetamo pored reke gde smo pronašli jedan takav lokal sa dobrim pogledom.

Ispred crkve Euzebija i Poliona nalazi se trg i park sa kog se gleda na zdanje gradskog muzeja. Ispred muzeja smo primetili ukrase još sa manifestacije Vinkovačkih jeseni, ali i stari top ispred ulaza.

Iskoristili smo tu priliku da posetimo muzej i vidimo sva ta nalazišta na ovim prostorima sa ostacima još iz doba neolita. Prostorije muzeja su bogate postavom iz rimskog doba, ali i novijeg vremena kada se pominje ime Vinko. U gornjoj sali muzeja videli smo postavke koje predstavljaju jedan period u kojem se vidi kako se radilo i živelo u Vinkovcima. Tu se nalazi i nošnja, staro oružje, muzički instrumenti i oruđe za rad koje su nekada koristili meštani.

Otišli smo nadomak glavnog trga i do obnovljenog pravoslavnog srpskog hrama pod nazivom “Silazak svetog duha“. Pored se nalazi Gradska kuća.

Sa druge strane ulice je hotel Admiral u čije smo se kvalitetne usluge uverili prilikom lokalne proslave. Na proslavi smo između ostalog čuli zvuke kraja, saznali više o muzici sa ovih prostora odakle je potekla popularna Hrvatska muzička grupa Kolonija, naučili igrati Slavonsko kolo i videli kako izgleda Sokolova garda.

Grad ima jezera po imenu Banja. U jesenjem i zimskom periodu lepo je prošetati ovim delom jezera gde ima labudova koji plivaju blizu obale.

Leti je to kupalište, sa plažnim barom i terenima. Igralište za decu se nalazi u okviru šetališta jezera Banja, kao i klupice sa velikom ležaljkom. Svakako preporučujemo da preko dana posetite ova jezera i uživate u pogledu.

Uveče smo prošetali ulicama gradskog jezgra, videli isto šetalište i trg, ali ovoga puta pod osvetljenjem različitih boja što je u ovo doba godine stvorilo bajkoviti prizor.

Fontana na centralnom trgu Vinkovaca (noću)

Pri povratku preporučujemo da posetite Vukovar koji izlazi na Dunav. Puni utisaka vratili smo se u Srbiju i sa lepim željama za neke naredne vikende.