Vodič za planiranje venčanja van Srbije

Poslednjih godina je u usponu trend tzv. destination wedding, odnosno venčanja na određenoj (popularnoj, turističkoj) destinaciji. Planiranje svakog venčanja zna da bude stresno, ali planiranje venčanja van Srbije donosi potpuno drugačije izazove.

Prvenstveno, drugačije morate isplanirati budžet, koji je neretko nekoliko puta veći nego ukoliko svadbu pravite u Srbiji. Takođe, sa planiranjem morate početi ranije, pa i goste obavestiti unapred. Logistički je zahtevnije, ali uz dobru organizaciju je sve moguće. Evo našeg vodiča za planiranje venčanja van Srbije.

Planiranje venčanja i odabir destinacije

Proces odabira destinacije, ako već nemate neku na umu, uključuje razmatranje brojnih faktora, kao što su vremenske prilike i budžet, ali i lokalne zakone.

Odredite budžet

Pre nego što počnete planiranje venčanja van Srbije, odredite koliko ste spremni da na njega potrošite. Uzmite u obzir troškove poput prevoza, smeštaja, zakupa prostora, keteringa, dekoracije, zabave i bilo koje dodatne aktivnosti za goste.

Pažljivo birajte destinaciju

Izaberite destinaciju koja je važna za vas i vašeg partnera ili lokaciju koju ste oboje oduvek sanjali da posetite. Proverite da li bi se proslava na ovoj lokaciji uklopila u vaš budžet. Uzmite u obzir faktore kao što su vremenske prilike, naročito pri odabiru datuma, pristupačnost, cena i lokalni uslovi za brak.

Lokalni zakoni kada je venčanje u pitanju

Proverite zakonitosti sklapanja braka na odabranoj destinaciji. Ovo uključuje dobijanje neophodnih dozvola, viza i ispunjavanje svih uslova boravka. Neke zemlje mogu imati posebna pravila i periode čekanja za nerezidentne parove. U nekim državama strancima uopšte nije dozvoljena mogućnost sklapanja braka.

Napravite listu gostiju

Odlučite koga želite da pozovete na svoje venčanje. Imajte na umu da neki gosti možda neće moći da prisustvuju pa budite spremni na potencijalno manji odziv od tradicionalnog venčanja. Takođe, mentalno se pripremite na ovako nešto i nemojte to ljudima uzimati za zlo. Između logistike, dobijanja godišnjih odmora, bukiranja putovanja i troškova, mnogi jednostavno to ne mogu sebi da priušte.

Pošaljite pozivnice ranije

Pošto će gosti morati da bukiraju putovanje, pošaljite pozivnice unapred, barem šest meseci, a poželjno je i preko godinu dana. Ovo im daje dovoljno vremena za planiranje budžeta.

Izaberite prostor

Izaberite prostor koje je u skladu sa vašom vizijom za venčanje. Bilo da se radi o plaži pod mesečinom uz svetlost sveća i lampica od ratana ili prostoru predviđenom za svadbe, uverite se da može da primi vaš broj gostiju i da ima sve što želite.

Odabir dobavljača i muzike

Naravno da dekoraciju, ketering, svadbenu tortu i slične stvari morate organizovati na mestu dešavanja. Prilikom planiranja venčanja van zemlje ovo je verovatno i najzahtevniji korak.

Međutim, sa muzikom su prilike nešto drugačije. Osim ako baš nemate ludačku sreću da na vašoj odabranoj destinaciji za venčanje postoji bend koji je sa ovih prostora/svira našu muziku, vrlo je izvesno da ćete muziku morati da angažujete odavde i povedete sa sobom. Dobri bendovi za svadbe bukirani su mesecima unapred, pa požurite da rezervišete svoj termin. Takođe, ako negde moraju da lete, proverite sa avio-kompanijom uslove za nošenje instrumenata.

Bonus: Pronađite lokalnog planera venčanja

Angažovanje lokalnog organizatora venčanja koji poznaje tu oblast može biti od velike pomoći. Oni mogu kontaktirati dobavljače u vaše ime i pomoći pri snalaženju u lokalnim propisima i koordinaciji logistike izdaleka.

Organizujte smeštaj

Obezbedite smeštaj za sebe i svoje goste. Pregovarajte o grupnim cenama sa hotelima ili razmislite o alternativnim opcijama kao što su iznajmljivanje privatnog smeštaja ili all-inclusive odmarališta.

Podesite obaveštenja

Ako mislite da postoji mogućnost da prevoz ili smeštaj bukirate jeftinije zbog nekih popusta, podesite obaveštenja da odmah saznate kada je neka cena snižena. Tako nećete morati često da proveravate.

Detaljne informacije

Obezbedite gostima detaljne informacije o opcijama putovanja, uključujući letove, prevoz od aerodroma do mesta događaja i bilo koji lokalni prevoz koji bi im mogao zatrebati tokom boravka.

Redovna komunikacija

Obaveštavajte goste o planovima za venčanje, svim promenama i važnim rokovima putem i-mejla ili namenske grupe na društvenim mrežama.

Ne zaboravite da uživate na sam dan

Na dan venčanja, opustite se i uživajte u trenutku. Neka vaš planer venčanja ili osobe od poverenja vode logistiku dok se vi fokusirate na proslavu venčanja na prelepoj destinaciji. Putovanje je poklon za vas i vaše voljene koji su došli da sa vama uživaju u velikom danu.

Zapamtite da planiranje venčanja van Srbije zahteva pažljivu koordinaciju, ali krajnji rezultat — proslava na lokaciji koja oduzima dah — je vredan truda.

Foto izvori:

https://unsplash.com/photos/photo-of-a-man-and-woman-newly-wedding-holding-a-balloons-mW8IZdX7n8E

https://unsplash.com/photos/two-decorative-chairs-on-grass-field-near-body-of-water-K41SGnGKxVk

https://unsplash.com/photos/a-bride-and-groom-walking-on-a-hill-IfjHaIoAoqE