Etno selo Lužnice u centru Srbije

Život u centru grada tokom radne nedelje je vrlo često takav da za vikend poželite da se opustite u etno selu ili banji. Mi smo ovog vikenda bili upravo u Etno selu Lužnice u srcu Šumadije, relativno blizu Kragujevca. Iz grada uputili smo se kolima putem ka Topoli i prvo što smo primetili da je lagodnija vožnja novom podlogom. Posle Cerovca skretanje za Lužnice je levo, što jasno pokazuje tabla i tu nas je zatekao novo-urađeni put L304 koji vodi do sela. U samom mestu se nalazi Hram uspenja presvete Bogorodice, a do Etno sela Lužnice ima još 1 kilometar odatle.

Stižemo, prilaz je takav da se u blizini vidi parking i glavni ulaz u ovaj etno kutak. Pravi je bio trenutak da se u hladu parkiramo i to ispod jabuke koja nas je pozdravila sa po kojim plodom. Na imanju smo primetili da su rodile pored jabuka i šljive, tako da su svojom modro plavom bojom krasile dominantne nijanse zelenila.

Posebno je osvežavajuće u letnjem periodu provesti vreme u prirodnom okolišu koji još ima etno uređenje. Kamenom stazom kroz centralni deo imanja prolazimo pored etno restorana u okviru kojeg se nalazi par objekata, ali isto tako čitav ambijent krase bašte gde ima dovoljno mesta za veći broj gostiju ili grupe. Mi smo se uputili pravo na bazen gde nas je dočekalo uslužno i ljubazno osoblje. Takva tirkizno plava boja vode u bazenu mami vas već na prvi pogled da uskočite. Sve je tako prijatno i već u početku osećate da vaš relaks vikend počinje upravo ovde.

Bazen se sastoji iz dva dela, jednog koji je dublji i do 1,5 metar i dečiji koji je znatno plići. Inače je kuplaište vrlo prilagođeno porodicama, postoji bar gde pored pića i hrane imate na raspolaganju od osoblja uzeti mišiće za decu i druge zabavne rekvizite. Pored bara je prolaz i staza koja vodi do toaleta, svlačionica i tuševa.

Na terenu oko bazena je sve uredno, postoji dovoljan broj drvenih ležaljki kako onih koji su pod suncem tako i onih u prirodnom hladu ispod drveća i suncobrana. Ako ste za piće uz kupanje, pored bazena se nalaze i barski stolovi. Fontane i vodeni topovi su naizmenično aktivni u bazenu, tako da je to dodatno osveženje. U dubljem bazenu nalaze se i relaks zone gde su aktivni podvodni mlazevi.

Nakon plivanja i zabave u bazenu, odlučili smo da povratimo energiju sa dve hladne nes kafe. Prijalo je, a pogled na zelenu okolinu nas je dodatno opuštao…kao raj za oči. Od bazena na nekoliko desetina metara je ulaz u mini Zoo vrt. Ujedno je tu jezero koje krase lokvanji sa po kojim cvetom. Čuju se i ptice koje su u blizini, a ima prostora i za sedenje na drvenim klupicama. Za one koji bi duže da razgledaju ovaj deo etno sela, tu je drvena platforma uzdignuta tako da je sa nje bolji pogled na mini Zoo.

Kada ste već ovde lepo je videti poni konje, patke, koze, ovce, zečeve i golubove. Prošetali smo pored jezera i sedeli upravo na klupicama. Ako ste direktno sa bazena, pravilo je da budete obučeni. Ulazak i razgledanje u okviru Zoo vrta je besplatno. Kada je uživanje kompletno brzo prolazi vreme, tako da smo odlučili da odemo do etno restorana na ručak.

Prvo što smo primetili da u Etno restoranu radi uslužno osoblje koje će pravovremeno odgovoriti na vaše zahteve i pitanja. Dobili smo jelovnik i odabrali domaću juneću čorbu uz komplet porciju ćevapa sa kropirićima. Uz sve navedeno ide domaća lepinja. Porcije i cene su korektne, a ima izbora za piće. Kada smo završili sa obrokom, vratili smo se na bazen i već je bilo skoro 19 časova do kad inače radi. Naravno može se uživati i nakon toga u bašti etno restorana, što smo iskoristili ljuljajući se na pletenim ljuljaškama i igrajući pikado koji se nalazi nedaleko od bašte. U okviru kompleksa se nalazi teren za mini fudbal, za sve ljubitelje ovog vida rekreacije uz druženje. Ima i za one najmlađe različite vrste zabava, od ljuljaški, konjića do terena za igranje što etno selo čini pogodnim za porodice sa decom.

Iskoristiti lep i sunčan dan u Etno selu Lužnice za vikend je ispunjena misija za nas, a ostaje svima kao preporuka ili ideja. Drago nam je što su nas i ovaj put lepo ugostili domaćini, a pored zahvalnosti obećavamo da ćemo opet doći 🙂