Zlatibor u punom sjaju

Zlatibore pitaj Maru da li pamti pesmu staru 🙂 Tako smo raspoloženi za vikend putovanja koja donose pored relaksacije i zdrav način života. Da li pamtimo neka ranija putovanja, naravno i nije nam prvi put da posećujemo ovu poznatu planinu i turističku destinaciju. Ipak, svako putovanje je drugačije i donosi neku novu draž.

U putu smo prošli solidno, jer zastoja je bilo zbog radova na putevima posebno kod Sevojna. Ipak, sve je to nadomestio prvi pogled na mesto posle nekog vremena. Izmenilo se dosta toga, pojavili su se novi ugostiteljski objekti, hoteli, ulice…mesto se razvilo na prvi progled, ali još uvek je tu zlatan bor i sve te prirodne boje pašnjaka kada se izađe iz urbane zone. Mesto je dobilo naziv upravo po boru koji je takve boje da sija poput starog zlata.

Smestili smo se u Hotel Klub Satelit koji nas je privukao svojom divnom arhitekturom kao iz planinske bajke. Najlepši dvorac Zlatibora, kako kažu, ima da ponudi puno toga. Luksuzna opremljenost i spa su nešto što krasi pomenuti hotel, ali dodali bismo na to toplinu enterijera i gostoprimstva. Parking ispred hotela je pristupačan i nalazi se ispred kao i bašta gde se može popiti piće. Foaje hotela je znatno manji nego kod drugih, ali upravo mu kamen i drvo na takvom prostoru daju etno notu. Topline boja mešaju se na snopovima prirodne svetlosti koja ulazi kroz prozore uskog ovalnog oblika i sve vas vode u neki drugi doživljaj smeštaja na planini u letnjem periodu.

Hrana koja se služi u restoranskom prizemlju je odlična i sa vrlo bogatim švedskim stolom. Restoran ima lokalne specijalitete Zlatibora, poznatu zlatiborsku gibanicu, domaću pršutu, odličan domaći kajmak, čuvenu „Radinu pitu“ sa višnjama i mnogo drugih jela. Vina su odlična i preporučujemo da ih probate u večernjim satima. Prijatan restoranski ambijent krase detalji pored zidnog akvarijuma koji mami pogled. Za porodice odlično je što postoji kutak gde se deca mogu igrati i roditelji ih pratiti pogledom iz kafe dela.

        bazen Hotela Klub Satelit – fotografija preuzeta sa zvaničnog sajta hotela

Korišćenje spa centra je besplatno za goste hotela. Bazen je sa slanom vodom, đakuzi sa toplom vodom, a tu su još: sauna, tuševi i par ležaljki…Voda u bazenu je posebno dobra, primetno drugačije strukture (slankasta) ima svoj lekoviti efekat. Bazen ima dva nivoa dubine, pa je pogodan i za najmlađe. Peškiri su na dohvat ruke i sve je veoma uredno jedino što nedostaje nekakva relaksirajuća muzika koja bi pratila čitavu energiju ambijenta. Nakon saune i opuštajućeg tuša, divno je otići na piće koje najavljuje šetnju.

Šta Zlatibor ima da ponudi osim čistog vazduha, sve te prirode i etno šarma. Preko leta, krajem avgusta kada smo mi boravili, Ski Centar Tornik je imao svoju standardnu ponudu koju ćete lako pronaći. Zlatiborska jezera su udaljenija od mesta, ako želite da idete auto ili iznajmljeni kvad je naša preporuka. Mi smo odlučili da nakon šetnje kroz mesto vozimo pedalinu Zlatiborskim jezerom i razgledamo. Tu je jezerska fontana koja nam je privukla pažnju, dok su oko jezera razni sadržaji za decu, staze, trg, inovativne klupa ležaljke i fontane.

Nakon toga pustolovina se nastavlja u Avantura parku koji se nalazi nedaleko od centra. Tamo imate izbor većeg broja avanturističkih staza, ali i prilike da se kao mi osvežite u nekom od par etno objekata u sklopu kompleksa. Tog dana smo završili sa pogledom na zalazak Sunca koje se lagano gubilo u padinama pašnjaka dok su konji uživali baš kao i mi.

Te noći, koja je bila neobično mirna, uživali smo nakon šetnje u udobnosti hotela, umetničkim delima Tapija koja krase zidove hodnika i soba. Sve je nekako bilo blizu na dohvat ruke sa terase gde smo sedeli i planirali sutrašnji odlazak u Dino park.

Da, odmorni ranoranioci već spremni za prvu jutarnju kaficu i bogat doručak. Uputili smo se najpre preko vikend naselja i uličicama koje vode ka Spomeniku na Šumatnom brdu. Nakon toga vraćajući se sa brda imali smo želju, a svima preporučujemo, da svratimo u Dino park koji zabavno edukativnog karaktera i jedinstven kao takav u celoj Srbiji. Prostire se na oko 6 hektara zemlje i uređen sa sadržajima namenjenim svim generacijama. Na svim sadržajima nalaze se obučeni instruktori sa opremom, a kupovinom karte posetioci su i osigurani.

Navešćemo brojne sadržaje Dino parka čiji sajt možete posetiti zbog detaljnijih informacija:

Jednostavno doživite barem deo te lepote koju nosi ovaj park. Za vas dragi ljubitelji putovanja, sačinili smo posebno galeriju fotografija u obliku slajdera. Posebno bismo izdvojili uslužnost osoblja i pristupačnost sadržaja. Zaista smo se divno proveli i vredelo je izdvojenog vremena. Nakon Dino parka mi nastavljamo dalje do Kraljeve česme.

Pomenuta česma sagrađena je nakon posete kralja Aleksandra I, a datum koji se nalazi na ploči česme 20. avgust 1893. godine. Čitavo naselje koje gleda danas na Zlatiborsko jezero je dobilo ime upravo Kraljeva voda, a nedaleko su i konaci. Ko je spreman za kupanje ima par dobrih otvorenih bazena. Jahanje konja je uvek izazovno, mozete se i u tome oprobati.

Ogladneti ovde je kao dobar dan, a izbor domaćih jela i poslastica je veliki. Iako, smo imali pansionski program u hotelu morali smo probati na Kraljevom trgu i zlatiborske palačinke, dimnjak, a dopali su nam se i belgijski wafl koji se služi uz domaće voće sa prelivima. Nadisali smo se svežeg vazduha, nauživavali šetnje prirodom i parkovima, a slatko smo jeli kvalitetnu zlatiborsku hranu i pili kraljeve vode. Do nekog novog vikend putovanja, živeli!