Najposećenije destinacije u Šumadiji – Upoznajte najlepši deo Srbije

Šumadija, regija koja je nekada najvećim delom bila prekrivena šumom, često se naziva srcem Srbije. Iako danas ima manje šuma, Šumadija ne prestaje da oduševljava svojim lepotama, kulturom i tradicijom. Zahvaljujući tome, ova regija ima dosta posetilaca svake godine, a gradovi poput Kragujevca, Aranđelovca i Smedereva imaju veliku turističku ponudu. U nastavku pročitajte koje su to najposećenije destinacije u Šumadiji i upoznajte najlepši deo Srbije.

Uživajte u lepoti Aranđelovca i okoline

Aranđelovac se nalazi u podnožju planina Bukulja i Venčac, na samo 76 kilometara od Beograda. Ovaj grad privlači dosta turista zato što se u njegovom srcu nalazi Bukovička Banja, specijalna bolnica za rehabilitaciju koja ima izvore lekovite mineralne vode. U okviru nje se nalazi i park u kome se nalazi muzej na otvorenom sa skulpturama raznih vajara i fontana u samom centru parka. Pored Bukovičke Banje, ono što privlači veliki broj posetilaca u toku leta je i najveći akva park u Srbiji u okviru hotelskog kompleksa Izvor. U ovom parku posetioci svih uzrasta mogu da uživaju u nekom od 3 bazena sa mineralnom vodom, na 12 tobogana za odrasle i 3 tobogana za decu.

Ukoliko se odlučite da posetite Aranđelovac, svratite i u pećinu Risovaču na ulazu u grad. Pećina je slučajno otkrivena na obali rečice Kubršnica i u njoj su nađeni tragovi praljudi. Danas možete videti četiri rekonstrukcije praljudi oko ognjišta, Snežnu sobu i Vesninu sobu. Predmeti koji su pronađeni u pećini su deo stalne postavke Narodnog muzeja Aranđelovca koji je osnovan 1981. godine. Pored tih predmeta u okviru postavke Milenijumi možete videti i zbirku keramičkih figura na prvom spratu.

Smederevo – Dunavska magija

Smederevo je nekad bilo prestonica srednjovekovne Srbije. Najveća atrakcija u ovom gradu svakako jeste Smederevska tvrđava koju je u period od 1428-1439 podigao Despot Đurađ Branković u cilju odbrane od Turaka. Nalazi se na obali Dunava i sastoji se iz Velikog grada i Malog grada. Ova tvrđava je jedna od najlepših i najočuvanijih u Srbiji, a u njoj se danas održavaju razne manifestacije poput Smederevske jeseni i festivala Tvrđava teatar.

U centru Smedereva se nalazi treći po veličini hram u Srbiji, hram Svetog Georgija, koji je izgrađen po uzoru na Manasiju. U centru se nalazi i Muzej čija je postavka zavičajnog tipa, a predmeti koji se mogu videti su uglavnom pronađeni na teritoriji grada i okoline. Takođe, u sklopu njega je i Galerija savremene umetnosti. Na trgu se nalazi i Karađorđev dud koji je star preko 300 godina i koji predstavlja simbol Smedereva. Ne propustite da posetite i Vinski grad gde možete videti najbolja vina iz smederevskog kraja.

Kragujevac – Istražite srce Šumadije

Kragujevac je jedan od najlepših gradova u čitavoj Srbiji. Ovaj grad predstavlja centar Šumadije i najveći grad centralne Srbije. Takođe, Kragujevac je bio prva prestonica moderne Srbije i kao takav u njemu su osnovane i neke od prvih institucija u Srbiji poput gimnazije i univerziteta, pozorišta i modernog suda. U Kragujevcu možete posetiti Kragujevački oktobar, spomen park koji je podignut u znak sećanja na stradanje civila koji su streljani tu u Drugom svetskom ratu. Ovaj park je najveći i najznačajniji spomenik u Kragujevcu. U okviru njega se nalazi i Botanička bašta koja je jedna od najlepših u Srbiji. Jedna od najvećih turističkih atrakcija jeste i prvi javni akvarijum u Srbiji. U Akvarijumu možete videti kolekciju vodenih organizama živog sveta umerenih i tropskih područja, kao i eksperimentalno mrestilište. Ukoliko želite da saznate nešto više o Kragujevcu i njegovoj turističkoj ponudi, posetite stranicu Kragujevac.

Okolina Kragujevca takođe nudi dosta mesta koje možete posetiti poput Gružanskog i Bubanj jezera, Grošanice i planine Bešnjaja. Da biste posetili sve što želite u Kragujevcu i njegovoj okolini, najbolje je da iznajmite stan u gradu i da vam to bude baza odakle ćete istraživati ovaj prelepi kraj. Na stranici Stan na dan Kragujevac možete videti najveću ponudu kvalitetnih apartmana u ovom gradu koje možete zakupiti po pristupačnim cenama. Svi apartmani su moderno opremljeni i dobro održavani, tako da ćete sigurno imati udoban boravak u njima.

Šumadija sigurno opravdava svoju titulu najlepšeg dela i srca Srbije. Najposećeniji gradovi Šumadije i njihova okolina imaju dosta toga da ponude svojim posetiocima – od istorije, preko kulture i tradicije, do neverovatne prirode. Pokušajte da provedete što više vremena u ovoj izvanrednoj regiji i posetite što više možete jer ćete sigurno biti oduševljeni, a usput ćete nešto i naučiti.