Festival najboljih rakija u srcu Srbije

Drugi šumadijski festival rakije organizovan je u subotu 11. decembra u hotelu Kragujevac. Organizatori su bili Asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Gradska turistička organizacija „Kragujevac“. Namera organizatora je u potpunosti ostvarena, da se na manifestaciji pojave proizvođači rakije, hrane, opreme i sredstava za proizvodnju rakije i predstave sektoru ugostiteljstva i turizma, veletrgovinama i specijalizovanim prodavnicama, ali i pojedincima koji su ljubitelji ovog nacionalnog pića.

Proglašenje pobednika i svečana dodela nagrada za proizvođače rakija

Manifestacija je bila otvorena od 11 do 20 časova. Cena ulaznice od 500 dinara pristupačna, a uz to dobili smo degustacionu čašicu koja se posetiocima davala, a mnogima je verujemo ostala kao suvenir.

Uz kupljenu ulaznicu posetioci su bili pozvani da i sami ocene najbolje rakije Festivala, za šta su bili u prilici da osvoje i vredne nagrade. Na festivalu su uručene i nagrade za najbolje rakije koje su učestvovale na „Trećem ocenjivanju kvaliteta voćnih rakija“.

Sanduče za nagradnu igru iz pogleda prosečnog degustatora

U prijatnom ambijentu, uz muziku i druženje posetioci su degustirali najbolje voćne rakije iz Srbije. Predstavnici M Koncept grupe portala nisu odoleli da probaju neobične rakije kao npr. Malinovaču od proizvođača iz Ivanjice, Jabukovaču odležalu u hrastovom buretu destilerije iz Kutlova i dr., a nakon toga razgovaraju sa vlasnicima destilerija i njihovim tehnolozima.

Organizatori postižu cilj da se kroz manifestaciju i ostale aktivnosti koje zajednički sprovode, podigne nivo rakijske kulture i unapredi položaj destilerija i rakije kao nacionalnog proizvoda. Za Asocijaciju, koju čine proizvođači rakije presudna je bolja pozicioniranost destilerija kroz promociju, distribuciju i prodaju proizvoda. Gradska turistička organizacija „Kragujevac“ je, sa druge strane, prepoznala značaj turističkog proizvoda «šumadijska rakijska tura», na čijem razvoju kontinuirano radi.

Kada kažemo Šumadija, jedna od asocijacija je šljivovica, a poslednje vreme to su i druge voćne rakije izuzetnog kvaliteta. Upravo zato, potrebno je rakiju pozicionirati onako kako ona zaslužuje, a Festival je prava prilika da se to postigne.

Pripremila: Emina Dramlić

Foto naslovna: Gradska Turistička Organizacija Kragujevac