Odlazak na neobične događaje, putovanja, učenje novih veština

Jedina stvar koja usrećuje više od svih materijalnih bogatstava: odlazak na neobične događaje, putovanja, učenje novih veština.

Ispostavlja se da je najveći problem sa srećom adaptacija. Kad nešto kupimo, nebitno da li je u pitanju garderoba ili neki gedžet, ubrzo se naviknemo na materijalno dobro i više nam nije uzbudljivo. Nivo zadovoljstva vremenom splašnjava dok u potpunosti ne iščezne.

Ovaj proces se ciklično ponavlja sa svakom novom kupovinom. Istraživanje koje je sporevedeno na Kornel Univerzitetu, u državi Njujork, došlo je do zaključka da ovaj ciklični proces – rast zadovoljstva i sreće, stagnacije i ravnodušnosti prema materijalnim stvarima može biti opasan. Profesor psihologije Tomas Gilovič objasnio je da se nivo sreće povećava dok kupujemo nešto što želimo kao kada se spremamo za put.

Ali, u ovome je fora – nivo sreće značajno opada nakon kupovine, dok se sećanja na putovanja nastavljaju prisećanjem i prepričavanjem, što značajno utiče na hormon sreće i duže traje. Odlazak na neobične događaje, putovanja, učenje novih veština, pa čak i ekstremni sportovi su odličan izvor sreće za svakog od nas.

Nova stvar, pa čak i ako je u pitanju automobil koji je trajno dobro, polako ali sigurno zastari i postane nešto na šta se naviknemo i prema čemu više ne gajimo osećanja. Svako novo sećanje sa putovanja ostaje kao dobar ožiljak zauvek sa nama – do kraja života.

foto: Riva u Splitu, Svetlana Milenković Svičević – SMS