Avala je vrh

Nedaleko od Beograda nalazi se niska planina Avala. Na samom vrhu Žrnov koji je nešto viši od 500 metara nadmorske visine nalazi se Spomenik neznanom junaku. Na ovom prostoru se nalazio srednjevekovni grad Žrnov. Na vrhu planine nalazila se tvrđava sazidana od strane Rimljana, a kasnije proširena i ojačana od strane Srba i Osmanlija, Turaka koji su kasnije dali naziv Avala što na arapskom znači “prepreka“. Međutim, bez prepreka se danas stiže do samog vrha, stepenicama. Okolina odiše prirodnim zelenilom šume i prijatno je osvojiti ovaj omanji vrh nekadašnjeg srednjevekovnog grada, gde ćete postati junak osvajanja novih vidika.

U blizini vrha su ostaci Rimskog rudnika, a putevima se stiže do parkirališta Avalskog tornja koji vam preporučujemo da obiđete i upoznate se sa njegovom istorijom, visinama i sadržajima. Ovo remek delo srpskog graditeljstva se nalazi na nešto manjoj nadmorskoj visini nego Spomenik, a prvi toranj je građen od 1961. do 1964. godine.

Prvobitni toranj je srušen prilikom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Kasnije između 2007 i 2009. godine je sagrađena replika tornja gde je potrošeno čak 5880 tona betona. Sa antenskim stubom visine je skoro 205 metara. Imali smo priliku da se popnemo do vidikovca, jer je za posetioce otvoren još od 2010. godine. U delu vidikovca se nalaze dvogledi preko kojih imate detaljan pogled na Beograd, Zemun i sva druga okolna mesta. Vide se kao na dlanu, naselja, simboli glavnog grada Srbije, njegove ulice i okolina. Sprat niže se nalazi kafe bar gde možete sedeti i popiti piće. Cene su nešto više nego inače, ali ipak je jedistveno iskustvo popiti kafu sa pogledom na Beograd kao na dlanu. Osoblje je uslužno, a ceo objekat u okviru kompleksa je pod obezbeđenjem. Inače, Avalski toranj je najvažniji telekomunikacioni objekat u Srbiji i jedan od modernijih u Evropi. Jedna je od 230 emisionih stanica, kojima od 2011. godina upravlja Javno preduzeće “Emisiona tehnika i veze“.

Oko tornja je sređeno, a postoje staze za šetnju. U ovom delu se još može posetiti: hotel, planinarski dom, odmaralište, Crkva Sv. Despota Stefana Lazarevića, a u podnožju planine i park.

Foto: Stefan Koncept