Seoski turizam – uživanje i za domaćine i za goste

Seoski turizam predstavlja rastuću granu turizma koja svake godine beleži sve veći broj gostiju. Posetiocima pruža jedinstvenu mogućnost uživanja u autentičnom selu, odmor u seoskim kućama, uživanje u nacionalnim specijalitetima, i tu je samo početak…

Ova jedinstvena turistička grana je omogućila mnogima da spoje lepo i korisno jer je dala mogućnost pojedincima da vode život na selu, da se bave ugostiteljstvom, pri tome da zarađuju od kuće, a uz to i da se bave i poljoprivredom. Štednja je pomoć u ostvarenju snova da se živi na selu i da zarađuje od toga Sve je više ljudi koji planiraju da se vrate na selo, bave poljoprivredom, a većina ima kapacitete i da ugosti „putnike namernike“ pa se uz to bave i seoskim turizmom.

Štednja je dobar način da se želje pretvore u stvarnost tako da pametno odvajanje sredstava u sadašnjosti omogući odlično ulaganje u budućnosti. Najbolje je onda kada štedni ulozi počnu da rade za vlasnika i da sami donose prihod.

Banke nude opcije za štednju u dinarima ili stranoj valutu i za to daju kamatu deponentima. Pošto se planovi za kupovinu seoskog domaćinstva ne realizuju preko noći, dobro je birati oročenu štednju u dinarima koja donosi najvišu kamatu onda kada ugovorni period istekne.

Pored toga što se sredstva uvećavaju, štednja u banci će obezbediti i da se taj novac ne troši nenamenski pa će ga biti više kada bude bilo potrebno da se uloži u otpočinjanje posla.

Treba vremena i dosta ulaganja da bi se postojeće domaćinstvo pripremilo za seoski turizam. Domaćinstva u glavnom započnu sa etno programom, domaćim jelima u fantastičnom seoskom ambijentu, a onda proširuju ponudu na program sa pansionskim smeštajem.

Uvek postoji prostor za poboljšanja pa se ponuda može obogatiti angažovanjem turističkog vodiča za turiste, udruživanjem više domaćinstava za potpuniju ponudu, restauracija starih objekata i prikaz kako je život na selu nekada izgledao.

Seoski turizam i ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju je izvodljivo uz poljoprivredne kredite

Planiranje organizovanja seoskog turizma je samo deo delatnosti života na selu koji podrazumeva i ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju. Štednja vrlo često neće biti dovoljna za sve, pa su poljoprivredni krediti idealni za ove namene. Reč je o namenskim kreditnim linijama koje su prilagođene poljoprivrednoj proizvodnji, za kratkoročno ili dugoročno ulaganje. Odobrava se grejs period i kombinovani sistem otplate tako da vlasnici biznisa tek iz ostvarenog profita vraćaju sredstva.

Poljoprivredni krediti su možda i najpotrebniji u situaciji kada postoji dodatna delatnost, seoski turizam, pa će se lakše ulagati i u jedan i u drugi segment poslovanja. Novac nije potreban samo za pokrivanje troškova i opstanak biznisa. Pametnim raspoređivanjem obaveza i plaćanje u ratama se ostavlja prostor za unapređenje poslovanja.

Odmor na selu je posebno iskustvo koje bi svako trebalo da doživi. Vlasnici domaćinstava se u glavnom bave poljoprivrednom proizvodnjom, ali i šire delatnost pa svoja vrata otvaraju i za turiste koji bi da osete čari života na selu.

Uz pravilno planiranje budućih troškova i štednju, ali i pomoć u finansiranju ulaganja u poljoprivredu, gazdinstvo će rasti, gosti će imati raznovrsniji sadržaj, a domaćin više novca na računu. To su snovi koji imaju svi koji požele da se bave seoskim turizmom.