Zaobiđite gužve na putevima i granicama kada putujete

Često na putu, u automobilu, vreme koje provodimo za volanom u proseku bude i do 18 dana godišnje. Imajući u vidu da su u vreme kada idemo i vraćamo se sa posla najveće gužve, neophodno je naoružati se strpljenjem dok čekamo u nepreglednim kolonama da se pokrenu. Upravo zbog gužvi, bilo da idemo na odmor, ili samo do grada, svakodnevno gubimo dragoceno vreme. Za one koji su u žurbi i ne žele da čekaju u redovima, bitno je da postoji prečica. Međutim, ne možemo uvek predvideti gužve, pa ipak postoji način da ih na vreme vidimo, i potencijalno obiđemo. U tu svrhu, postoje kamere uživo, koje u realnom vremenu prenose stanje na putevima na mestima na kojima se često stvaraju gužve. Kroz tekst saznajte o kojim je to kamerama reč, i na koji način će vam one pomoći prilikom vožnje.

Uživo kamere na graničnim prelazima

Dobro su nam poznate gužve na graničnim prelazima, naročito u vreme godišnjih odmora. Na televiziji svakodnevno možemo čuti koliko se dugo u proseku čeka na prelazima, međutim, glavni problem je što ne znamo kolika gužva će nas sačekati u trenutku kada i sami putujemo u inostranstvo. Čekanje u koloni koje može biti i do dva i te kako može biti naporno, naročito ako putujete sa decom ili starijim osobama. Tenzija je često na visokom nivou, pa je potrebno pronaći način da se ovako stresne situacije izbegnu. Prirodno, na većim graničnim prelazima gužve su očekivane, pa je stoga najbolje proveriti uzivo kamere i uveriti se u to šta vas na putu čeka. Pored toga što ćete se unapred pripremiti na potencijalne kolone, kamere uživo pomoći će vam ukoliko želite da promenite rutu svog puta. Dobro je konsultovati kamere ukoliko se dvoumite oko odluke na koji granični prelaz otići. Čak i manji granični prelazi pokriveni su kamerama, pa se na vreme možete informisati i izbeći gužve. Treba imati na umu da se ne radi samo o kamerama koje su postavljene na granici sa Srbijom, već i o graničnim prelazima okolnih zemalja.

Kamere na skijalištima

Možda ne biste odmah pomislili, ali kamere uživo na skijalištima su od velike pomoći mnogim posetiocima ski centara. Kao i na ulicama, i na skijalištima se mogu stvoriti gužve, pa to znači da ćete više vremena provesti čekajući u redovima, ili se gurati sa drugim skijašima, nego što ćete zapravo uživati u ovom zimskom sportu. Pregledanjem kamera uživo, imaćete uvid u stanje na stazama i generalno u ski centru. Još jedna od prednosti kamera na skijalištima jeste i to što imate priliku da vidite koliko snega ima na destinaciji u datom trenutku, pa tako proceniti da li je pravo vreme za vas da se upustite u zimsku avanturu.

Proverite gužvu na gradskim ulicama

Poznati špic, koji ujutru i uveče okupira grad, izaziva dosta problema vozačima. Oni koji u to vreme ne idu na posao ili sa njega, uglavnom biraju da ne idu nigde kako ne bi upali u velike gužve. Dugačke kolone koje se sporo pomeraju, nervozni vozači koji trube, sve to utiče na povećan nivo stresa u svima nama. Sasvim razumljivo. Kiša, sneg, i drugi nepredvidivi vremenski uslovi neretko izazivaju zastoje u saobraćaju, pa je u tom trenutku najbolje proveriti kamere uživo ukoliko planirate da izađete. S obzirom na to da je Beograd naročito poznat po svakodnevnim gužvama, na ključnim tačkama u gradu postavljene su kamere koje uživo prate dešavanja na ulici. Tako, u svakom trenutku možete znati šta vas očekuje na prometnim lokacijama, kao što su Autokomanda, Slavija, Gazela. Nakon što dobijete uvid u stanje na ulicama, možete pronaći manje opterećene ulice kojima ćete obići kolone automobila.

Koliko su kamere uživo pouzdane?

Sve kamere koje su postavljene da uživo prate dešavanja i kretanja, u realnom vremenu prikazuju situaciju na datoj lokaciji. Kašnjenja mogu postojati, ali su ona neznatna, pa to neće uticati na stvaranje celokupne slike o stanju na ulici, graničnom prelazu ili naplatnoj rampi. Kamere uživo ne prenose zvuk, pa vam neće smetati ukoliko ih konsultujete tokom vožnje. Biće vam pouzdani saveznik na putu, olakšavajući boravak u saobraćaju.