Gorsko oko i nova energija Kopaonika

Na Vidovdan 28. juna 2019. godine uputili smo se na Kopaonik, najveći planinski masiv u Srbiji koji još zovu i srebrna planina. Poznat kao skijaški centar sa najvišim Pančićevim vrhom od 2017 metara nadmorske visine, Kopaonik je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija zimi ali nas je impresionirala sa letnjom ponudom. Zato vam prenosimo naše iskustvo iz centra najsavremenijih hotela sa pratećim objektima i sadržajima.

Od Beograda do Kopaonika ima oko 277 kilometara putem. Vazdušna linija je znatno kraća nekih 172 kilometara razdaljine između ova dva grada prema podacima sa portala udaljenost gradova. Za kombi prevoz Kopaonik preporučujemo firmu  X-LIMO Beograd lidera u oblasti davanja usluga kombi prevoz putnika u Srbiji i inostranstvu.

hotel Gorski i Spa na Kopaoniku

Pri dolasku u novosagrađeni hotel Gorski sa 4 zvezdice, fino smo se smestili i tada kreće nezaboravna letnja pustolovina. Kako su domaćini bili iz MK Hotels & Resorts najpre smo upoznali gastro kutak restorana Grand koji je nedaleko od Gorskog, ručak je bio upravo tu na bazi švedskog stola sa bogatim slanim i slatkim programom.

torte u restoranu Grand

Slatko smo ručali i pripremali se za ono što je od aktivnosti prvo sledilo – obuka i turnir u streličarstvu. Ispred Grand hotela, tačnije pored spa dela gde se nalazi bazen (topla voda) na otvorenom, čekali su nas instruktori streličarstva. Posle kraće obuke kako držati luk, strelu i ciljati metu, oprobali smo se u ovoj uzbudljivoj disciplini. Žuti krug je pogođen više puta, a on se nalazi u središnjem delu mete.

Nakon turnira koji je trajao oko pola sata proglašena je pobednica, zatim simbolično uručena medalja. Svi prisutni su aplaudirali i radovali se sledećem putu, a to je put do Nebeskih stolica.

Safari turom i opremljenim terencima krenulo je par grupa sa iščekivanjem da vidi poznati lokalitet. Naziv je dat po stenama koje se nalaze na uzvišenju i podsećaju na stolice, prema informacijama ime je dao vojvoda Živojin Mišić. U nižem delu se nalaze temelji crve Sv. Prokopija gde se meštani okolnih sela okupljaju na taj dan za molitvu. Prokopije se smatra zaštitnikom rudara, a u okolini su srednjovekovni rudnici – Belo brdo i Zaplanje. Sa ovog mesta, koje je na oko 1800 metara nadmorske visine, prostire izuzetan pogled na istočnu stranu Kopaonika koji je i dobio naziv po kopovima.

ostaci crkve Sv. Prokopija na Nebeskim stolicama

Nastavili smo dalje u organizovanom timu safari i kvad turu planinskim makadamom do Pančićevog vidikovca i Sunčane doline gde smo uz piće i muziku pozmatrali zalazak Sunca. Na travi su bile hotelske mekane vunene prostirke koje su nakon zalaska poslužile da se ogrnemo, jer ruže vetrova stvaraju osećaj niže temperature nego što su inače na planini u ovo doba godine.

Sunčana dolina, Kopaonik

Divno jedinstveno iskustvo posmatranja zalaska Sunca nateralo nas je da ostanemo još neko vreme na ovom mestu pre povratka u hotel Gorski na večeru. U pomenutom hotelu koji ima i spa program do 22 časa je moguće iskoristiti priliku za opuštanje od aktivnog dana. Opijeni čistim planinskim vazduhom ranije smo zaspali i u komfornim sobama hotela napunili baterije za sutrašnji dan koji je bio već isplaniran.

zatvoren bazen hotela Gorski, nakon 22 časa

Jutro i doručak kao najvažniji obrok za početak dana koji je pred nama. Dobili smo poziv za Yogu u prirodi koju svakako preporučujemo, ovoga puta ispred hotela Grand na Kopaoniku okupila se družina koja je nakon toga išla na panoramsku vožnju žičarom do Pančićevog vrha. Izuzetan pogled sa vrha gde je usledio obilazak sa profesionalnim vodičima.

Pančićev vrh 2017 metara nadmorske visine

Imali smo priliku da posmatramo vrhove u Crnoj Gori, Bosni i Albaniji, zahvaljujući dobroj vidljivosti tog lepog sunčanog dana. Nakon razgledanja pri povratku u podnožje planine, birali smo između aktivnosti poput vožnje bob stazom, skijanje na veštačkoj travi, avantura parka, zip line…Mi smo izabrali sve to i ne postoje reči kojima možemo opisati taj doživljaj.

panoramsko razgledanje na žičari

Avantura park

Stefan Koncept na skijanju, letnja staza Skijališta Srbije – Kopaonik

Posebno bismo izdvojili skijanje leti što je za nas bio pravi izazov, zbog toga što nismo odavno stali na skije ali i prvog iskustva skijanja na veštačkoj travi. Jedan spust je za nas bio sasvim dovoljan da sa velikim uzbuđenjem pređemo sa skijanja na bob sa šinama, gde se ova letnja avantura nastavlja. Otišli smo u organizovanu šetnju sa vodičem do Markovog kamena na piknik.

Uživali smo u šetnji i na Markovom kamenu gde smo napravili pauzu za osveženje. Okruženje nas je inspirisalo za priču, a pojedini su vešto koristili šumski mod za fotografisanje kako bi sačuvali delić iskustva. U povratku već smo planirali korišćenje Spa i Wellness sadržaja. Pre večere smo uživali u Spa odeljku hotela Gorski: bazenu, đakuziju, tropskim tuševima, relaks i slanoj sobi…Postoje zaista brojne mogućnosti u ovom delu, a gradi se i spoljni bazen koji će imati toplu vezu sa unutrašnjim delom kao što je to već u Grand hotelu uređeno. Tu su i različite masaže, ekskluzivni tretmani i salon lepote.

Imali smo dovoljno vremena da se pripremimo za odlazak na večernju žurku u Havana klubu hotela Grand. Uz vino, društvo i uživo muziku zabavili smo se kompletirajući našu vikend avanturu.

gospodin sa izuzetnog puta i gorsko oko

Pitali smo se kako provesti aktivan vikend na planini kao što je Kopaonik i dobili smo odgovor – može, a za romantične svakako je tu ponuda Gorskog.