Ideje za romantična vikend putovanja

Iako je tokom poslednjih godina radno vreme postalo dosta fleksibilnije, i bez ranije uobičajene podele na pet radnih i dva neradna dana, ipak je vikend i dalje ono što je nekada bio. I dan-danas se petak popodne čeka sa neobičnom radošću jer se zna da slede dva dana koja ćete moći da odvojite samo za sebe i svoje bližnje, te da vam predstoji ili odmor, ili slatke obaveze koje ćete sami sebi odrediti.

Šta sve možete da radite za vikend

Kao i ranije, i sada vikend pruža bezbroj mogućnosti. Potrebno je samo dobro se pripremiti za njega, i organizovati se ranije kako bi se postiglo sve ono što se za određenu subotu i nedelju naumilo. To može biti konačno nešto duže igranje sa decom, sređivanje kuće, i roštilj nakon toga, odlazak u obližnje parkove, ili prosto odmaranje od naporne radne sedmice. Naravno, uvek se može negde i otputovati, u neko obližnje turističko mesto i to se svaki put ispostavi kao vrlo dobra ideja, naročito za parove. Ovo sve je naročito došlo do izražaja u proleće pre dve godine kada su prodaje kuća na selu neverovatno skočile, a mnoge od njih su se mogle naći na sajtu oglasi.rs kao što je to i danas slučaj. Sa druge strane, gotovi svi smeštajni kapaciteti za izdavanje su mesecima bili rezervisani za vikende jer je svima bio potreban beg od onoga što se dešavalo u našim životima u tom periodu. No, bez obzira na to, odlazak i putovanje su uvek dobra ideja, i znajte da u vezi sa tim nikada ne možete da pogrešite.

Ako ste iz Beograda…

Vrelu gradsku gužvu Beograda nije teško zameniti bilo kojim drugim mestom za vikend. Izlazak iz prave košnice će vam svakako prijati, a postoji sijaset romantičnih mesta koja će biti idealno mesto za vas i vašeg partnera ili partnerku na kojima ćete se moći opustiti i uživati od petka, pa sve do nedelje.

Na samo par sati vožnje iz Beograda nalazi se Golubac kojeg krasi Golubačka tvrđava. Lepota prirode u ovoj klisuri, najvećoj u Evropi vas neće ostaviti ravnodušnim kao ni celokupna ponuda svega onoga što Golubac pored nje i nudi.

Na putu za Golubac možete svratiti i do Smederevske tvrđave koja je naročito bogata sadržajima u toku leta jer se tada održavajau različite manifestacije, a ako dođete s jeseni, onda planirajte “Smederevsku jesen” koja se ne propušta.

Na drugoj strani, u pravcu zapadne Srbije, i uz nešto dužu vožnju, Mokra gora se sama nameće kao preporuka. Prelepi prirodni krajevi su izgradnjom Mećavnika dobili svoju zaokruženu celinu kojoj se samo valja prepustiti, a sve ostalo će ona učiniti. Potpuna odvojenost od gradske gužve ovde dobija kompletan smisao, a gostoprimstvo koje ćete tamo dobiti dugo nećete zaboraviti. A, kada ste već u tom kraju, onda je slikanje na Banjskoj steni na Tari nešto što je zaista grehota propustiti. Romantični pogled na “Perućac” i na kanjon reke Drine je idealan za parove, a na tom mestu zaista vredi zastati i malo duže se zadržati jer lepota kojoj ste izloženi je u pravom smislu te reči neopisiva.

…a ako ste iz Novog Sada…

Ako živite u Novom Sadu, sigurno smo da se sve više pitate zašto on malo, pomalo dobija obrise Beograda. Stoga vam je sigurno neophodno da što češće izađete i iz njega, a Palić je jedna od destinacija koja se sama nameće za zaljubljeni par.

Izuzetno uređeno turističko mesto pruža sve što vam je potrebno za neometano uživanje, a letnji meseci kao što su jul i avgust mu daju jednu neobičnu lepotu koja odiše mirnoćom, staloženošću i sporošću kakvu ćete retko gde videti. Sve što vam bude potrebno dobićete od uslužnih domaćina, a na vama samo ostaje da uživate u nekoj od vila na Palića ili na nekom obližnjem salašu kojih u poslednje vreme ima sve više i više.

Ako želite da se zaputite u neki drugi kraj Vojvodine, možete krenuti put Banata, i otići do Carske bare, prelepog rezervata prirode u blizini Zrenjanina. Njega je najlepše posetiti u proleće ili u leto kada ćete moći da uživate u raznovrsnoj flori i fauni, i da se vozite brodićem koji će vam sve to na jedan romantičan način i dočarati. U blizini Carske bare nalaze se i Lukino selo i Ečka, a u Ečki ćete moći da posetite i čuveni Kaštel čija vas priča neće ostaviti ravnodušnim.

Ako nemate previše vremena, a ipak želite negde da odete, pa makar to bilo i u blizini Novog Sada, Fruška gora će vam uvek ostati kao sigurna opcija. Vrdnik je mesto koje je u poslednje vreme izuzetno popularno, ali možete otići i do nekih vidikovaca kojih na ovoj planini ima dosta. Bilo da je u pitanju Brankovac, Letenka ili Stražilovo, uživanje će vam biti zagarantovano.

Zaključak

Kao što i sami vidite, mesta za romantične vikende u Srbiji ima dosta. Mi smo vam predstavili samo jedan mali deo njih, a na vama ostaje da se odlučite, otputujete, i uživate u samo vašim danima.

foto: Pexel