Izlet u prirodi – uživanje za celu porodicu

„Putovanje u društvu naše dece je dom u pokretu.“ – Li Hant

Ako volite da putujete, obilazite nova i zanimljiva mesta i pravite izlete, sasvim sigurno želite da prenesete tu strast na svoju decu. Iako nije uvek lako organizovati putovanje sa mališanima, ova je pustolovina vredna truda.

Možda vam deluje komplikovano planiranje letovanja na nekoj dalekoj destinaciji. Međutim, ne morate početi sa ozbiljnim i skupim poduhvatima kada želite da vaša deca zavole putovanja. Dobar početak zapravo mogu biti izleti u prirodi, jednodnevni obilasci obližnje šume ili poseta izletištu nadomak vašeg grada.

Boravak u prirodi može da bude pravo uživanje za celu porodicu. Pročitajte o najboljim načinima da se pripremite, ali i o svim prednostima koje imaju izleti sa decom.

Kako da se pripremite za izlet sa decom?

Vreme i igra u prirodi su veoma važni za optimalan razvoj dece. Kao roditelj sigurno ste i sami čuli o značaju koji izleti i igra na otvorenom imaju za mališane. Kada se spremate za prvi izlet, treba da imate na umu nekoliko stvari. Pripremite rezervnu odeću, postarajte se da svi nose udobnu obuću i da imate dovoljno vode uz sebe. Ako ste izabrali izletište koje nema u blizini restoran ili prodavnicu, pametno je da ponesete i ručak i užine, kao i neku zdravu grickalicu.

U zavisnosti od uzrasta deteta treba misliti i na odgovarajuću vrstu zabave. Iako im istraživanje proplanka ili livade može prijati, dobro je da ponesete loptu, lastiš ili možda rekete za badminton. Deca vole da voze bicikl, pa ako idete na izletište, planinu ili park u prirodi koji ima biciklističke staze, porodična vožnja i pedalanje je prava stvar. Ne samo da će se mališani zabaviti, već i uživati u vremenu koje provedu sa vama na ovaj način.

Pre nego što krenete na izlet, dobro istražite na internetu okolinu, šta će vam biti dostupno, a šta ne. U skladu sa tim spakujte svoju “izletničku korpu” i u gepek ubacite bicikl, loptu i druge omiljene igračke vašeg deteta. Uživajte u prirodi i u svim benefitima koje boravak na otvorenom pruža i vama i deci.

Priroda izvlači najbolje od dece

Ako razmišljamo o igri, teorijski, igranje u zatvorenom prostoru je mnogo jednostavnije za roditelje. Ne moramo da brinemo o suncu, UV zračenju, snegu, kiši, sve nam je nadohvat ruke. Međutim, kontrolisano okruženje ograničava potencijal deteta, a prednosti igre u prirodi su beskrajne. Odlazak na izlet održava dečji um svežim.

Kada je u prirodi, dete je izloženo različitim situacijama, gde mora da uči i prilagođava se. Primera radi, da se igra na neravnom terenu, penje uz brdo – na ovaj način usavršava svoje veštine koordinacije i balansiranja. U igri, dete se penje na drveće i uči se da razume rizik, tj. u kojoj meri treba da bude oprezno.

Može se reći da boravak na otvorenom čini da dete postane čvršće i psihički i fizički i pomaže mu da se prilagodi spoljašnjem svetu.

Izlet u prirodi = manje vremena za ekrane

Tužna svakodnevica dece koja rastu u modernom svetu jeste previše vremena provedenog pred ekranima. No, bilo da se radi o televiziji, računaru ili pametnom telefonu, činjenica je da se na ovaj način inhibira razvoj deteta. Nažalost, ne postoje univerzalna pravila koja funkcionišu kada je u pitanju ograničavanje vremena za gledanje crtaća ili igranje igrica. Ponekad smo i mi kao roditelji krivi, kada dopustimo da televizija “uskoči” na dvadesetak minuta kako bismo dobili malo dodatnog vremena za sebe ili završavanje nekog važnog posla.

Generalno, svi roditelji u nekom trenutku osete krivicu zbog tehnologije u detinjstvu svog deteta. Ipak, uz malo volje ovo se može promeniti. Umesto prigovaranja samim sebi, možemo izvesti decu u park ili šumu na igru na svežem vazduhu.

Igranje u prirodi ne samo da bi ih držalo dalje od televizijskog ekrana i gubljenja vremena, već bi takođe poboljšalo njihovo opšte zdravlje. U tom smislu, organizovanje izleta je sjajno, bez obzira da li se jurcate na livadi, vozite bicikl ili planinarite na obližnjoj planini. Kada deca izađu napolje, automatski se distanciraju od televizije i video igrica. Izlet će biti u tolikoj meri umirujući i koristan za njih.

Prednosti za fizičko i mentalno zdravlje

Od pevanja ptica, zujanja pčela, ukusa šumskog voća, prelepog zalaska sunca do ostalih čuda, moraćemo da zastanemo i doživimo prirodu u njenom svežem dahu na nekoj mirnoj lokaciji. Nijedan električni uređaj ne može zameniti povezanost sa Majkom Prirodom i vreme je da to našoj deci pokažemo.

Direktna povezanost sa prirodom ima i mentalne i fizičke koristi. Poboljšava raspoloženje, smanjuje depresiju, a takođe smanjuje mentalni umor. Deca koja su uključena u redovne igre na otvorenom razvijaju grupe motoričke veštine i veću fleksibilnost. Više vremena na otvorenom takođe poboljšava vid, ali i nivo koncentracije.

Porodični izlet je sjajna prilika za povezivanje sa decom, vođenje dugih i zanimljivih razgovora, ali i šansa da sa mališanima podelite ljubav prema prirodi.

Prilika da deca razviju socijalne veštine

Kada deca izađu napolje, dobijaju mnogo prilika za interakciju sa drugarima u igri. U prirodi mogu da se povezuju sa drugima, da pomažu jedni drugima, da dele svoje znanje i da zajedno rešavaju probleme. Deca često sarađuju kako bi imala najbolje iskustvo. Takođe bi mogli da steknu prijatelje na nekom izletištu ili u uzbudljivom avantura parku.

Izleti u prirodi kao put do većeg samopouzdanja deteta

Pravo samopouzdanje se ne stiče pobedom u video igrici, niti u lako izvojevanoj raspravi sa bakom ili dekom (koji su, realno, spremni unapred da izgube od unuka u verbalnom duelu). Ako primećujete kod svog mališana nesigurnost i smatrate da treba da poradite na njegovom samopouzdanju, organizovanje izleta u prirodi može biti način. Nigde kao u prirodi dete ne može da se suoči sa stvarnim svetom.

Deca izložena svetu prirode doživljavaju veći stepen samokontrole, mira i discipline. Naoružani takvim darovima, nesvesno će podići samopouzdanje na viši nivo.

Kada “zarazite” svoje dete putničkim i istraživačkim “virusom”, uvek će želeti da provede što više vremena van. Isplanirajte za početak izlet u parku ili na proplanku nedaleko od gradske vreve. Potom potražite planine, vodopade i odmarališta kraj reke ili potoka u obližnjem selu. Sa starijom decom koja su vešta na pedalama možete se voziti biciklom do odredišta. Setite se, vaša deca neće uvek biti deca, stoga zgrabite priliku i već ovog proleća i leta pokrenite porodičnu tradiciju odlaska na vikend izlete u prirodi.

Izvor fotografija:

  1. https://www.pexels.com/photo/family-having-fun-at-the-picnic-7669132/
  2. https://www.pexels.com/photo/family-photo-of-parents-and-their-daughter-on-a-picnic-
    9067201/
  3. https://www.pexels.com/photo/father-teaching-his-son-how-to-ride-a-bike-5792901/