Spa vikend u Srbiji – najlepše banje za relax odmor

Zašto volimo spa odmore? Da li je to samo kutak za opuštanje, idealno mesto kad nam treba “vreme za sebe” ili nešto više?

Spa i wellness tretmani su poslednjih godina naročito popularan vid odmora. Rado odsedamo u hotelima koji imaju spa centar, biramo da produžen vikend provedemo u banji ili ciljano pretražujemo gradove u svojoj okolini koji nude ovakve sadržaje. Spa je prilika da se opustimo, “napunimo baterije”, detoksikujemo se od brzog tempa života, oslobodimo stresa i jednostavno – obnovimo svoju energiju.

Nije tajna da spa dan može biti veoma koristan za naš um, telo i dušu. Kada kombinujemo lekovite moći estetskih tretmana sa terapijom opuštanja, postajemo snažniji i spremniji za sve izazove u svojoj svakodnevici. Naši partneri u ovoj misiji ka kvalitetnijem životu mogu da budu atraktivni ženski kupaći kostimi, napravljeni od prijatnih materijala, dobar bademantil, peškir i par papuča. 

A gde sve u Srbiji možemo “pobeći” na jedan spa vikend?

Atraktivne banje – spa po meri svakog hedoniste

Kada je u pitanju spa odmor, na prvom mestu svakako treba pomenuti banje u Srbiji. Sokobanja, Vrnjačka ili Prolom, a od skoro i Kuršumlijska banja imaju moderne i izuzetno opremljene spa centre u kojima ćete se zaista opustiti. Banje su, zapravo, idealne destinacije kada želite da iskorisitite vikend za detox od svakodnevne jurnjave.

U zavisnosti od hotela možete se opustiti u slanoj sobi, sauni, tepidarijumu, a lux paketi i aranžmani nude uživanje u bazenima, kao i relax masažama. Poslednjih godina se kao najpopularnije destinacije izdvajaju upravo Sokobanja i Vrnjačka Banja, jer pored spa sadržaja na koje možete računati, predstavljaju i odlična mesta za šetnje i noćni provod. 

Novootvoreni hotel u Kuršumlijskoj banji naročito je privlačan za posetioce, jer je trenutno najnoviji u ovom kraju, a poseduje čak osam bazena sa termomineralnom vodom. Od dostupnih spa sadržaja posebno su zanimljivi parno kupatilo i hladna pećina. Takođe, postoje i dva infinity bazena sa izlazom na reku.  

Od banja u severnom delu zemlje, bliže Beogradu, kao posebno lekovita i dobra za odmor i relaksaciju izdvaja se banja Vrdnik.

Relax odmor na planini 

Ukoliko želite izvanredno spa iskustvo, ali i nešto aktivniji odmor no što to mogu da vam pruže banje, onda su planine sjajan izbor za vikend beg. Na Kopaoniku, Zlatiboru i Fruškoj gori postoji bogata ponuda smeštaja koji u okviru cene nude boravak i korišćenje spa centra. Kao naročito luksuzna lokacija za ovakvu vrstu predaha, naravno, ističe se Kopaonik. Na ovoj planini zaista možete uživati u ekskluzivnim tretmanima i iskusiti sve benefite wellness programa. Hoteli na Kopaoniku nude poludnevne i dnevne karte za ulazak na bazen, kao i korišćenje finskih sauna, slane sobe i ostalih spa sadržaja. Takođe, možete se opustiti uz masaže profesionalnih fizioterapeuta i isprobati aromatične tretmane (masaža čokoladom, biljnim uljima i prirodnim preparatima…).

Posebnost spa vikenda na planini kako u letnjim, tako i u zimskim mesecima, ogleda se još i u tome što dobijate sjajnu priliku da istražujete okolinu, pešačite na svežem vazduhu i planinarite. U toku ski sezone možete skijati ili iznajmiti snoubord, a leti da rentirate bicikl ili jednostavno istražujete okolne šume i uživate u pogledu sa brojnih vidikovaca. Kada nakon tako aktivnog dana uđete u spa centar, doživećete kompletno osveženje.

Spa i city break kao idealna kombinacija

Možda vam se čini da nije pametno birati spa centar u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu, ali ima nečeg posebnog u ovom opuštanju usred “urbane džungle”. Ako već živite u velikom gradu i možete da zakažete termin u spa centru nekog hotela, iskoristite ovu šansu. Raspitajte se šta je dostupno od sadržaja, po kojoj ceni možete dobiti masažu i da li možda postoji neki paket za parove – pa iznenadite partnera ili drugaricu jednim opuštenim danom. 

Možda ipak želite da prenoćite u drugom gradu, razgledate znamenitosti i jednostavno promenite sredinu? Iskoristite city break tako što ćete rezervisati smeštaj u hotelu koji ima spa centar i nudi kvalitetne wellness sadržaje. Relaksacija će biti još potpunija ako sa užurbanih ulica uđete u mirno okruženje i ostavite stres i nervozu iza sebe.

Koji su benefiti SPA?

Ako volite da se opustite i razmazite i dušu i telo, spa centar sa aromaterapijom biće savršen za vas. Spa pomaže u borbi protiv stresa, jer ćete spavati bolje, bez glavobolja i dobiti jasan, pročišćen um.

Takođe, koža postaje blistavija i nežnija. Jedna vrhunska prednost spa masaže je ta što pomaže da vratite sjaj vašoj koži. Ujedno hidrira kožu, sprečava bore, stimuliše ćelije kože i uklanja mrtve ćelije i toksične elemente sa kože.

Spa nas usrećuje, zapravo. Poboljšava naše raspoloženje, tako što oslobađa serotonin, hormon sreće i čini da se osećamo mirnije.

Ako ste često aktivni u teretani ii mate upale mišića, jedan dan (ili vikend) u spa centru može vas osloboditi osećaja bola. Nećete se osećati ukočeno, mišići će vam biti opušteniji i uopšte celo telo fleksibilnije.

Ne zaboravite na spa bonton!

Bilo da se radi o spa centru u banji, na planini ili u gradu, postoji bonton kog se treba pridržavati kako biste zaista iskorisitili sve benefite spa tretmana.

Kada boravite u spa centru, obavezno nosite papuče ili japanke (cipele nisu dozvoljene!). Potrebno je da se pre korišćenja sadržaja istuširate, skinete šminku, ne nanosite kremu ni druge preparate za negu kože. Dakle, izbegavajte nanošenje parfema ili dezodoransa.

Najbolje je da porazgovarate sa spa terapeutom ako ste imali nekih zdravstvenih tegoba (ili ako još imate neku bolest). Ako imate neku gljivičnu infekciju, nemojte ići na spa tretmane.

Radi kompletnog opuštanja, odložite svoje dragocenosti u ormarić. Dakle bez telefona i novčanika! Pripremite kupaći kostim i proverite kakva su pravila oblačenja pre nego što posetite određeni spa centar. 

Prilagodite temperaturu svojim potrebama, pijte puno vode ili tečnosti pre i posle kupanja. Poželjno je da pre posete spa centru ne jdete teški obrok. Vodite računa o ljudima oko sebe, izbegavajte da glasno pričate. Naravno, idealno je da na zakazani termin ne kasnite.

Sve što preostaje jeste da potražite najbliži spa centar, spakujete kupaći kostim i prepustite se zasluženom opuštanju već ovog vikenda!

Fotografije:

https://www.pexels.com/photo/woman-in-swimsuit-standing-near-indoor-swimming-pool-4353735/

https://www.pexels.com/photo/woman-in-wrapped-in-white-towel-lying-on-bed-with-eyes-closed-3757942/

https://www.pexels.com/photo/woman-in-white-tank-top-lying-on-gray-bed-3673941/