Šri Lanka – Pustolovina na drugom kraju sveta

Na jugu Azije, okružena vodama Indijskog okeana, nalazi se Šri Lanka, ostrvska zemlja koja svojim lepotama prosto mami turiste iz celog sveta. Ovo čarobno ostrvo koje se nekada zvalo Cejlon hrani dušu putnika koji sve češće biraju da baš ovde provedu svoj odmor.

Šri Lanka je svetski poznata turistička destinacija prepoznatljiva po svojim zlatnim plažama, mističnim džunglama, drevnim hramovima i gostoljubivom stanovništvu. Broj zanimljivih mesta koja biste mogli obići dok ste na putovanju kroz Šri Lanku je toliko velik da je prosto nemoguće videti sve u sklopu jednog aranžmana. Da bismo vam olakšali planiranje putovanja, predložićemo vam nekoliko najznačajnijih lokacija i turističkih atrakcija Šri Lanke.

1. Anuradapura, stara prestonica Šri Lanke

Ovo jedistveno i po mnogo čemu nesvakidašnje putovanje započećemo u jednom od najstarijih stalno naseljenih mesta na svetu i prvoj prestonici ostrva. Grad, Anuradapura osnovan je u IV veku, a u perodu dugom 1.500 godina u njemu je stolovalo 119 vladara. Nalazi se na 205 km severno od današnjeg glavnog grada Kolomba i jedno je od osam mesta UNESCO-ve svetske kulturne baštine u Šri Lanki.

Sveta smokva – najstarije drvo na svetu
Jedan od simbola ovog drevnog, svetog grada je sveto stablo smokve Jaya Sri Maha Bodhi. Smatra se najstarijim posađenim drvetom na svetu (228. godina pne) i ima ogroman verski značaj kod lokalnog stanovništva, kao jedna od najsvetijih budističkih relikvija Šri Lanke. Prostor oko stabla je pažljivo uređen sa zlatnom ogradom, budističkim statuama, vodenim kanalima i bazenim. Sveta smokva, osim lokalnih vernika, privlači i veliku pažnju turista.

Mihintale – mesto gde je rođen budizam
Još jedno sveto mesto i velika znamenitost Anuradapure je Mihintale, brdo gde se prema legendi kralj Devenampiya Tissa sastao sa budističkim monahom Mahindom koji je iz Indije preneo budistička shvatanja i na Šri Lanku. Šrilančani veruju da je upravo Mihintale mesto na kome je nastao budizma. Penanje stepenicama do vrha brda je dosta zahtevno, ali kada se nađete gore, bićete nagrađeni nestvarnim pogledom koji sam grad i njegovu okolinu stavlja na vaš dlan. O tome koliki je značaj, ali i popularnost ovog lokaliteta, najbolje svedoči podatak da ga svake godine poseti na stotine hiljada hodočasnika.

2. Arugam Bay, uživajte u plivanju, ronjenju i surfovanju

Šri Lanka ima obalu dužine preko 1600 kilometara i idealno je mesto za uživanje u svim vrstama vodenih aktivnosti, uključujući jedrenje, ronjenje i plivanje. Oni turisti koji samo vole da se opuste i uživaju na belom pesku u hladovini kokosovih palmi, ovde će takođe pronaći svoj raj.

Jedna od najposećenijih plaža Šri Lanke je Arugam Bay. Nalazi se na jugoistočnoj obali ostrva, udaljena oko 320 kilometara od Kolomba. To je idealno mesto za ispijanje kokosove vode, uživanje u mirisu jasmina i sunčanje. Pored Arugam Bay-a možete posetiti i druge divne plaže Šri Lanke. Pomenućemo samo neke od njih – plaža Tangalle, na oko 195 kilometara južno od Kolomba, zatim Bentota, Koggala i Pasikuda.
Zapravo, ceo Indijski okean je prepun rajskih ostrva sa neverovatnim plažama, pa bi bila prava šteta propustiti to jedistveno iskustvo. Turističke agencije često u svojoj ponudi imaju aranžmane koji obuhvataju Šri Lanku i Maldive, još jednu top turističku destinaciju u ovom delu sveta. Ukoliko i vi želite da vidite i doživite lepote ovih azijskih ostrva, potrebno je samo da rezervišete svoj termin i krenete na proputovanje kroz egzotične predele Šri Lanke i Maldiva u jednoj turi.

3. Sigirija – Lavlja stena

Ako želite jedinstven izlet koji će spojiti prirodne lepote i duhovnu stranu ostrva onda vam predlažemo obilazak Lavlje stene. Ova, oko 180 metara visoka monolitna struktura uzdiže se usred džungle, u centralnoj provinciji Šri Lanke nedaleko od Dambule. U kompleks se ulazi između impozantnih kandži lavova uklesanih u stenu, što predstavlja glavnog simbola Sigirije.

Na zaravnjenom vrhu stene nalaze se ostaci nekadašnje tvrđave podignute u V veku koja je u stvari bila dvor kralja Kasape I. Do vrha se stiže stepenicama, a na nekoliko mesta postavljene su terase sa kojih se pruža zadivljujući pogled na okolnu džunglu. Na vertikalnim stranama možete videti i čuvene freske “Damskih Leptira” koje prikazuju prelepe, polunage dame sa dvora kralja Kasape. U podnožju se nalaze ostaci budističkog manastira.

4. Dambula – kompleks hramova u pećinama

Na samo 30 minuta vožnje od Lavlje stene i oko dva sata od Kendija nalazi se Dambula, budistički kompleks u pećinama, najveći ove vrste u čitavoj Šri Lanki. Kompleks obuhvata ukupno 5 pećina u kojima možete videti preko 150 skulptura Bude, više oslikanih murala, kao i nekoliko statua hinduističkih bogova i boginja.

Maharadža Vihara Lena ili Dvorana velikih kraljeva je najimpresivnija, najveća i najznačajnija pećina. Široka je 50 i visoka 7 metara, a u njoj se mogu videti i dve statue dvojice najznačajnijih kraljeva drevne Šri Lanke. Prva je drvena statua kralja Valagambe koji živeo u prvom veku pre nove ere i koji je proslavio hram. Druga statua predstavlja kralja Nisankamale koji je vladao 1.200 godina kasnije i koji je pozlatio postojeće i dodao nove statue u hram.

5. Kendi, poslednja prestonica drevnih kraljeva Šri Lanke

Još jedan od turističkih bisera Šri Lanke je i grad Kendi, poslednja prestonica drevnih kraljeva Šri Lanke, a danas popularno odmaralište u čijem se srcu nalazi istoimeno veliko jezero.
Najposećenija lokacija u ovom gradu je Hram relikvije Svetog zuba, za većinu Šrilančana najsvetije mesto na ostrvu. Deo je kompleksa Kraljevske palate i u njemu se nalazi relikvija Sveti zub za koju se veruje da je pripadala samom Budi.

Ako posetite Kendi krajem jula ili početkom avgusta, možete prisustvovati i spektakularnom festivalu Perahera (festival Svetog zuba ili Budinog zuba), sa svečanim defileom slonova, vatrometom i tradicionalnim plesnim izvedbama.
U neposrednoj blizini Kendija je i planina Šri Pada, odnosno Planina leptira ili Adamov vrh. Za hinduse, muslimane i hrišćane ona ima veliki duhovni značaj jer svako veruje da otisci u steni na samom vrhu planine pripadaju bogovima njihovih religija. Za turiste željne avanture planinarenje do vrha predstavlja neprocenjivo iskustvo. Tura obično počinje noću kako bi se na vrhu dočekao spektakularni izlazak sunca.

6. Nuvara Elija – približite se netaknutoj prirodi i carstvu čajeva

Šri Lanka je jedna od zemalja sa najlepšom prirodom. Savršeno mesto za romantičan odmor, opuštajuće putovanje i pre svega za ljubitelje netaknute prirode predstavlja Nuvara Elija, brdoviti raj čiji pejzaži ostavljaju bez daha. Ovde se nalaze i neke od najvećih plantaža čajeva na svetu. Možete videti berače kako na tradicionalan način, sa velikom torbom na leđima, prikupljaju lekovito bilje, ali i obići delove planine Haputale gde je škotsko- irski trgovac ser Tomas Lipton pokrenuo svoje carstvo čaja.Jedna od opcija je da iznajmite automobil, ali je vožnja tuk-tukom daleko zabavnija i predstavlja zaista jedinstven doživljaj. Ovi tricikli sa kabinom u Šri Lanci se često koriste kao vrsta taksi prevoza za turiste. Kako biste uhvatili najbolji trenutak i najlepše prizore, krenite rano, jer se može dogoditi da popodnevna magla prekrije okolne planine i uskrati vam neverovatne poglede.

Jedna od opcija prevoza je i voz koji izgleda kao da je upravo stigao iz filmova o Hariju Poteru. A kada smo već kod vozova, na oko predesetak kilometara istočno nalazi se još jedna velika turistička atrakcija Šri Lanke, kameni most sa devet lukova. Most preko kojeg prolaze vozovi je okružen bujnim zelenilom i plantažama čaja. Nalazi se pored planinskog grada Ela i visok je oko 30 metara. Jedno od omiljenih mesta na ostrvu za turiste koji vole da se fotografišu.

7. Nacionalni park Udawalawe, približite se divljim slonovima

Tokom posete Šri Lanci videćete slonove gde god da krenete, na plantažama čajeva kako lokalci na njima prenose džakove čaja, po nacionalnim parkovima ili kako nakinđureni predvode paradu Esala Perahera u Kendiju. Međutim, Nacionalni park Udawalawe vam nudi najbolju priliku da na jedinstvenom safariju vidite slonove u divljini, kako se slobodno kreću u svom prirodnom staništu. Park je osnovan 1972. godine i prostire se na površini oko preko 30 hiljada hektara. Smešten je na oko 165 kilometara od glavnog grada Kolomba, na granici takozvanih suvih i vlažnih zona Šri Lanke, pa je zbog toga i idelano mesto za slonove.

Ovaj rezervat je takođe i stanište velikog broja retkih ptica, uključujući šrilansku perjanicu, crvenkastu malkohu, sivog kljunara i brbljara. Odlično mesto za one koji vole prirodu i uživaju u posmatranju ptica. Osim Udawalawe Šri Lanka ima i mnoštvo drugih rezervata prirode i nacionalnih parkova koji su zaštićeni i dobro posećeni. Jedan od njih je Nacionalni park Yala, na južnoj obali ostrva. Ako odete tamo imaćete priliku da uživo vidite jednog od najvećih grabljivaca na ostrvu, autohtonog leoparda, koji je i nacionalni simbol Šri Lanke.

Šri Lanka je zemlja prirodnih lepota koje je teško opisati rečima, a mi smo vam u ovom tekstu predstavili samo mali deo onoga što ona nudi. Međutim, imajte uvek na umu da slika govori više od hiljadu reči, pa će pravi doživljaj biti samo ako lično posetite ovo jedinstveno ostrvo. Zato, ukoliko još uvek niste odabrali destinaciju za vaš sledeći odmor, razmislite o Šri Lanki, najsjajnijem biseru Indijskog okeana.

FOTOGRAFIJE:
● https://pixabay.com/photos/sigiriya-sri-lanka-dambulla-459197/
● https://www.pexels.com/photo/brown-concrete-structure-under-blue-sky-6840389/
● https://www.pexels.com/photo/abhayagiriya-11863436/
● https://www.pexels.com/photo/sri-lankan-elephant-under-the-trees-12910818/
● https://unsplash.com/photos/palm-trees-on-beach-shore-during-daytime-
iduEaeBB_rQ