Pet razloga za ranu rezervaciju
krstarenja

Krstarenje spada u red najuzbudljivijih iskustava koje možete doživeti na putovanju. Plovidba morem, obilazak lepih plaža i poznatih turističkih mesta je nešto što ćete pamtiti ceo život.Na taj način pruža vam se prilika da na jednom putovanju obiđete više turističkih destinacija za koje bi vam inače bila potrebna dva, tri ili više letovanja. Isto tako, na ovaj način možete posetiti mesta na koja ne možete stići drugim putem osim morskim. Pa ako do sada niste razmišljali o krstarenju kao opciji, već ste na primer obilazili Kotor, Herceg Novi, Dubrovnik ili Pulu sa kopna, možda je pravo vreme da obalu vidite i obiđete sa druge strane, sa mora.

Može se reći da postoje dve vrste turista – oni koji vole da rezervišu aranžman, odnosno vole da planiraju unapred i da sve drže u svojim rukama i oni koji čekaju poslednji trenutak da reše sve dileme oko svog godišnjeg odmora. I jedna i druga opcija imaju svojih prednosti, ali su po našem mišljenju one daleko više na strani ranih rezervacija. Evo nekoliko razloga zašto biste trebali da krstarenje rezervišete što pre.

1 Imaćete više vremena za planiranje izleta

Ako tačno znate rutu kojom ćete krstariti i imate dovoljno novca, rezervišite vaše putovanje odmah! Na taj način dobićete više vremena za planiranje i pripremanje. S obzirom da ćete na svom krstarenju obilaziti veliki broj mesta, dobro bi bilo da na internetu istražite šta ona nude, šta treba posetiti u njima ili u kom restoranu treba probati domaće specijalitete.

Tako na primer, pođite na krstarenje mediteranskim vodama i u jednoj turi obići ćete Đenovu, Rim, Palermo, Barselonu, Marsej, Nicu i Monako. Ako prethodno na internetu niste imali dovoljno vremena da istražite ove važne turističke centre može vam se dogoditi da propustite priliku da posetite velike znamenitosti, kao što su neke izuzetno važne građevine ili muzeje u ovim gradovima.

Takođe, možda postoje kulturno-istorijski spomenici u okolini mesta gde ste se iskrcali, pa ako imate dovoljno vremena na raspolaganju da isplanirate putovanje, sigurno je da ćete moći mnogo više da obiđete i vidite. Recimo, ako ste se usidrili u Nici i imate slobodan dan, greh bi bilo ne posetiti Kan. Grad koji je udaljen svega tridesetak kilometara od Nice i koji je najpoznatiji po svom filmskom festivalu. Šteta bi bilo ne prošeti ulicom La Croisette ili obići kulu Fort Rojal gde je prema romanu Aleksandra Dime bio zatočen “Čovek sa gvozdenom maskom”. Ukoliko ne rezervišete krstrenje na vreme, odnosno niste odredili rutu kojom ćete ići, teško da ćete moći da do polaska prikupite sve važne informacije o mestima koja možete obići. Na taj način propustićete mnogo.

2 Imaćete mogućnost biranja kabine koja vama odgovara

Jedna od najvećih prednosti rane rezervacije krstarenja je to što ćete biti u mogućnosti da birate kabinu na kruzeru kojim ćete ploviti. Na pojedinim brodovima na raspolaganju će vam možda biti tek nekoliko kabina koje baš vama odgovaraju. Posebno ako na putovanje idete sa porodicom. U tom slučaju na kruzeru birajte kabine koje su bliže sredini broda jer ćete manje osetiti ljuljanje. Najbolje kabine na mnogim kruzerima poseduju balkon na kome ćete moći da uživate, ali ako ne rezervišete krstarenje na vreme teško da će vam u kasnijim terminima biti dostupne. Najbolje kabine rezervišu se rano i obično su rasprodate mesecima unapred.

Sa druge strane, imajte na umu da ne koštaju sve kabine isto. Pa ako imate ograničen budžet, ranom rezervacijom možete odabrati jeftiniju varijantu. Uzmite u obzir da se uvek prvo rezervišu upravo jeftinije kabine. Takođe, ako putujete preko agencije, biće vam ponuđene standardne kabine a za promenu moraćete da doplatite. Međutim, ako se kasno javite u najvećem broju slučajeva nećete moći, čak i ako želite da doplatite, da dobijete kabinu koja vama više odgovara. Jednostavno, takve kabine biće već zauzete.

3 Imaćete više vremena da upoznate brod i njegovu turističku ponudu

Rana rezervacija daće vam mogućnost da se bolje upoznate sa kruzerom kojim ćete krstariti. Kruzeri mogu biti različiti, od onih standardne klase do onih koji pružaju lux usluge. Shodno tome, i sadržaj na njima će se razlikovati. Luksuzni kruzeri podsećaju na male ili čak veće gradove koji plove. Mogu da prime i preko 5000 putnika. Tako na primer “Oasis of the Seas” ima park, staze za šetnju, tematske restorane, akva teatar, različite muzeje, pa čak i istraživačke laboratorije za decu. Kruzer koji vi budete izabrali možda neće imati sve ovo, ali je dobro da budete na vreme informisani šta sve nudi i šta možete očekivati za novac koji ste platili.

Takođe, pozorišne predstave ili mjuzikli su na kruzerima veoma popularni, pa iako su ulaznice uglavnom besplatne, potrebno ih je rezervisati unapred, jer je broj mesta za sedenje ograničen. Zbog svega ovoga, od velike je važnosti da se što bolje upoznate sa brodom kojim ćete krstariti. Što više vremena budete potrošili na istraživanje, to ćete moći više da uživate u krstarenju.

4 Rana rezervacija znači i da će vas krstarenje manje koštati

Ranom rezervacijom možete dobiti najbolju ponudu, odnosno krstarenje po najpovoljnijoj ceni. Većina turističkih agencija nudi popust ako ceo novčani iznos uplatite pre roka, obično par meseci ranije. Ovakvu ponudu turističke agencije obično oglašavaju kao “first minute” opciju. Popusti za ranu rezervaciju i plaćanje krstarenja unapred i u celosti može vam smanjiti cenu za otprilike 10 do 15%, pa čak i celih 20%, što svakako nije zanemarljiva suma.

Druga opcija da uštedite, odnosno umanjite cenu krstarenja, je da posetite sajam turizma. Na ovakvim događajima turističke agencije obično nude aranžmane po sniženim, promo cenama. Pa ako imate slobodnog vremena, možete posetiti sajam turizma koji se svake godine održava u drugoj polovini februara. Agencije generalno rade po principu – što je uplata ranija to je i popust veći, jer žele da budu sigurne da će prodati sve svoje aranžmane. Zato, ako ste duže vremena planirali krstarenje i čuvali novac za njega, najbolje je da uplatite unapred celu sumu odjednom i da na taj način dobijete najveći popust.

5 Ako ste sprečeni, agencija će vam vratiti sav ili deo novca

Nekim ljudima se često dogodi da promene plan u poslednjem trenutku. Ako to bude slučaj i sa vašim krstarenjem, možete očekivati da će vam agencija vratiti deo novca koji ste uplatili. To pre svega zavisi od trenutka u kom otkazujete putovanje. Na primer, ako ste uplatili krstarenje u celosti i ako ga iz različitih razloga otkažete 45 dana pre termina polaska, agencija vam može vratiti i do 90 odsto novca koji ste dali.

Preostalih 10 procenata zadržavaju jer i oni imaju određene troškove rezervacije smeštaja ili avionskih karata koje moraju da otkažu. Sa druge strane, ako želite da odustanete od putovanja 3 dana pre termina polaska, agencija ima pravo da zadrži vašu uplatu u celosti. Jednostavno, aranžman je plaćen i oni za tako kratko vreme nisu u mogućnosti da pronađu novog putnika. Ipak, opšti uslovi putovanja zavise od same agencije, pa pre nego što uplatite željeni aranžman, raspitajte se dobro o uslovima i pažljivo pročitajte ugovor.

Ovo su neke od glavnih prednosti ranog rezervisanja krstarenja. Ako uporedimo ranu rezervaciju sa uplaćivanjem aranžmana u poslednjem trenutku, jedina prednost koja nam pada na pamet kada su u pitanju turisti koji čekaju, je da će se možda dogoditi da neko od planiranih putnika odustane i da se pojavi last minute ponuda. Pa i tada oni koji čekaju zadnji trenutak moraju biti brzi i stalno pratiti turističke ponude. Da li vredi kockati se i ostati bez tako dugo čekanog krstarenja? Po našem mišljenju – ne. Zato je rana uplata putovanja, odnosno rana rezervacija, savršena opcija za sve vrsteputovanja, pa i za krstarenje.

foto sa pixabay.com