Zašto biste trebali da posetite Golubac?

Golubac je malo mesto u istočnoj Srbiji, na obali Dunava, koje krije mnoge lepote i zanimljivosti. Ako ste u potrazi za mestom gde možete da uživate u prirodi, istoriji, kulturi i gastronomiji, Golubac je pravi izbor za vas. 

U nastavku ćemo vam predstaviti neke od razloga zašto biste trebali da posetite Golubac i šta sve možete da radite i vidite u ovom šarmantnom mestu.

Golubačka Tvrđava – Nezaobilazna Atrakcija

Jedna od najvećih atrakcija Golupca je svakako Golubačka tvrđava, koja se nalazi na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Ova impozantna srednjovekovna tvrđava je sagrađena u 14. veku na mestu gde se Dunav sužava i gde je nekada postojao lanac koji je regulisao saobraćaj na reci. 

Tvrđava ima deset kula, od kojih je najviša visoka 25 metara, i tri unutrašnja dvorišta. Tvrđava je bila svedok mnogih bitaka i sukoba između Srba, Turaka, Mađara, Bugara i Austrijanaca, a danas je pretvorena u muzej na otvorenom, gde možete da saznate više o njenoj burnoj istoriji i arhitekturi. 

Tvrđava je nedavno renovirana i otvorena za posetioce, koji mogu da uživaju u prelepom pogledu na Dunav i okolinu. Cene karata se kreću od 650 do 1500 dinara u zavisnosti od toga koju zonu tvrđave želite da vidite.

Na Golupcu Možete Pronaći Vrlo Povoljan Smeštaj

Ako ste odlučili da posetite Golubac i da provedete nekoliko dana u ovom mestu, ne morate da brinete o smeštaju. Na raspolaganju su vam različite vrste smeštaja, od hotela i apartmana do seoskih domaćinstava i kampova. Ipak privatni apartmani u Golupcu su najtraženija vrsta smeštaja, zbog odnosa cene i kvaliteta.

Možete da birate između smeštaja koji su bliže centru ili onih koji su udaljeniji i okruženi prirodom. Cene su veoma pristupačne i prilagođene svim budžetima, a usluga je na visokom nivou. Tako recimo, na stranici smestajgolubac.rs možete pronaći odlične privatne smeštajne jedinice u samom centru Golupca, po cenama 20-30 evra.

Jedinstvena Prilika da Krstarite Dunavom

Ako želite da doživite Golubac i Dunav iz drugačije perspektive, preporučujemo vam da se uputite na jedno od brojnih krstarenja koja se organizuju iz ovog mesta. Na raspolaganju su vam različite opcije, od jednosatnih vožnji do celodnevnih izleta, koji uključuju i obilazak drugih znamenitosti u okolini, kao što su Lepenski vir, Trajanova tabla, manastir Tumane i slično.

Na krstarenju ćete imati priliku da vidite predivne pejzaže Đerdapske klisure, koja je proglašena za nacionalni park, i da uživate u bogatoj flori i fauni koja naseljava ovo područje. 

Takođe, možete da se upoznate sa kulturnim i istorijskim nasleđem koje krase obale Dunava, kao što su ostaci rimskih i srednjovekovnih gradova, spomenici, crkve i manastiri.

Sjajna gastronomska ponuda ponuda

Srbija je nadaleko poznata kao raj za gastronome. Golubac je mesto koje sjajno potvrđuje tu tezu, i to sa specijalitetima koji i nisu baš prva asocijacija na gastronomsku ponude naše zemlje. Pre svega tu mislimo na sjajne riblje specijalitete.

Dakle, ako želite da uživate u ukusnoj hrani i piću, Golubac vam nudi raznovrsnu gastronomsku ponudu. Možete probati specijalitete od rečne i morske ribe, jela sa roštilja, jela ispod sača, salate, pizze, paste, poslastice i još mnogo toga.

Neki od restorana koje vam savetujemo da posetite su: Zlatna Ribica, restoran na obali Dunava sa odličnom uslugom i izborom ribljih jela; Kasina Kod Ajduka, restoran u Velikom Gradištu sa ukusnim roštiljem i domaćim vinom i pivom; Caffe Bar Nana, restoran u centru Golupca sa francuskim doručkom, sendvičima, salatama i kafom.

Naravno, ovo je samo deo ponude, a vi možete istražiti i druge restorane u Golupcu i okolini, kao što su Restoran Perast, Restoran Vilin Konjic, Pizzeria Prestige i drugi.

Važno je da napomenemo da, kao i smeštaj Golubac, i gastronomska ponuda Golupca je vrlo povoljna, pa su cene specijaliteta u restoranima “za svačiji džep”. 

Upoznajte Vidikovce na Golupcu

Ako ste ljubitelj prirode i planinarenja, Golubac vam nudi i mogućnost da se popnete na neke od vidikovaca koji se nalaze u blizini. Sa njih možete da uživate u spektakularnom pogledu na Dunav, Golubačku tvrđavu i okolna brda i šume. 

Neki od najpoznatijih vidikovaca su Zidine, Gornja strana i Straža, koji se nalaze na visinama od 300 do 500 metara. Do njih se može doći peške ili biciklom, a na putu ćete proći kroz prelepe predele koji odišu mirom i svežinom. Na vidikovcima ćete imati priliku da napravite nezaboravne fotografije i da se opustite uz zvuke prirode.

Golubac je dakle mesto, koje svojom bogatom turističkom ponudom idealno za duže odmore, kao i vikend izlete. Prednost je i što su cene smeštaja povoljne, pa putovanje u Golubac neće predstavljati veći udar na kućni budžet, a zauzvrat ćete dobiti neponovljivo iskustvo. 

Dakle, naša topla preporuka je da ne propustite priliku da posetite Golubac i da otkrijete sve njegove čari. Sigurni smo da ćete se zaljubiti u ovo mesto i da ćete poželeti da se vratite ponovo.