Marija Labović, direktorka TOS-a: „Građani žele da se odmaraju u Srbiji i 2021.“

Istraživanje o stavovima i ponašanju domaćih turista koji su proveli odmor u Srbiji tokom 2020. i njihovim planovima za odmor ove godine, koje je uradila Turistička organizacija Srbije (TOS) potvrdilo je da su zbog pandemije putovanja pala u drugi plan, ali i otkrilo neke podatke koji ohrabruju.

Direktorka TOS-a Marija Labović ističe da je gotovo četvrtina građana putovala tokom 2020. i u najvećem broju, destinacija im je bila naša zemlja. „Ohrabruje nas podatak da čak 62,5 odsto turista planira da ponovi odmor u Srbiji. Dodatno, 14,8 odsto ispitanika navelo je da tokom 2021. planira da poseti destinacije i u Srbiji i u inostranstvu“, kaže direktorka TOS-a.

Ima li novih destinacija na listi najposećenijih?

– Sudeći po zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveći porast u broju noćenja domaćih turista u odnosu na 2019. ostvarile su Mokra Gora (porast od 40 odsto), Palić (za 30 odsto više), Stara planina (29 odsto), i Sokobanja (19). Najviše ostvarenih noćenja u 2020. zabeležila je Vrnjačka Banja, a slede Sokobanja, Zlatibor, Kopaonik, Divčibare, Tara i Vrdnik.

Prema istraživanju, 95,8 odsto turista bilo je zadovoljno odmorom u Srbiji. Šta je to malo što nedostaje ostalima?

– Ovom brojkom smo posebno zadovoljni, jer implicira da kvalitet usluge nije oslabio, bez obzira na novonastalu situaciju sa kojom su se kolege na terenu susrele. Kao razloge za nezadovoljstvo, preostalih 4,2 odsto ispitanika navelo je – neljubaznost osoblja, što je zadatak za malobrojne hotelijere i ugostitelje koji se nisu u prethodnoj turističkoj sezoni najbolje snašli, te gužve na destinacijama, na šta nije moguće direktno uticati. Ali, mi ćemo u promotivnim aktivnostima i dalje insistirati na bezbednom putovanju, očuvanju prirode, održavanju fizičke distance, nošenju maski i poštovanju epidemioloških mera tokom turističke posete.