Poseta Sarajevu – Baščaršija i baš dobra kafa

Sarajevo grad jedinstvene draži, različitosti, tradicionalnog duha i srdačnih ljudi. Ko je bio u ovom gradu jednom – uvek mu se vraća. Zato pamtimo još uvek vikend u pomenutom gradu, punom istorije i znamenitih obeležja različitih kultura.

Kako zaboraviti te ljude koji Vas dočekaju kao da ste im rod rođeni i sa pošalicama kao iz rukava nasmeju do suza. Upravo takvi, druželjubivi i gostoprimljivi pozvaće na dobro poznatu Dibek kafu. Još se oseća taj užitak kvalitetne kafe koja je vrlo autentična. Tu se na licu mesta – prži, melje i tuca kafa na tradicionalan način kako su nam pokazali meštani.

Pržionica kafe Dibek i suveniri za preporuku

Tu smo kupili suvenire, nedaleko od Sebilja, vrlo stare fontane posebnog oblika na trgu na kojoj je sebiljdžija zahvatao vodu iz korita i besplatno napajao žedne. Kao arapska reč znači ”put” upravo kojim smo nastavili šetnju po Baščaršiji.

Baščaršija je stara sarajevska čaršija, izgrađena u 15. veku kad je Isa Beg Isaković osnovao celi grad. Zbog velikog požara u 19. veku, današnja Baščaršija je dvostruko manja nego što je nekad bila. Na Baščaršiji se nalazi nekoliko važnih istorijskih objekata, poput Gazi Husrev-begove džamije i sahat-kule. Jedinstvena je i po tome što se u krugu od desetinu metara nalaze bogomolje pravoslavaca, katolika, muslimana i jevreja. Danas je Baščaršija glavna turistička atrakcija grada Sarajeva.

U obilasku koji je trajao oko 2 sata videli smo i posetili: mostove na Miljacki, Gradsku većnicu, Inat kuću, Carevu džamiju, Latinski most, pravoslavna crkvu, katoličku katedralu.

Kao u pesmi – Ko bi rek’o čuda da se dese pa da nas put ovde nanese 🙂 ali eto bilo nam je lepo, popili smo kafu i vode sa Sibilj česme pa ćemo se vratiti opet. Drago nam je da se danas lepe uspomene vrate uz tradicionalan običaj ispajanja kafe.

O.D. ”Minasa”

Adresa: Mula Mustafe Baseskije 64. , Sarajevo

Kontakt: Horo Enisa

+38761136362